Årsmødekursus 2020 – vlog med Asta Olivia Nordenhof om kapitalismekritik i romanen Penge på lommen

I Penge på lommen, den første af syv planlagte romaner med udgangspunkt i Scandinavian Star, ser Asta Olivia Nordenhof kritisk på finanskapitalismen i den store historie om skibskatastrofen og maler i den lille historie et fængslende billede af forholdet mellem romanens hovedpersoner Maggie og Kurt.

Romanen kan som værk eller i uddrag indgå som en del af dit forløb om nyeste tids litteratur eller til dit tematiserede forløb om politisk engageret litteratur, socialrealisme, kærlighed, køn eller fortællertyper. I videoerne nedenfor kan du finde inspiration til og materiale at vise dine elever. Vi har lavet ni klip i spiselig længde fra anmelder Kamilla Löfströms samtale med Asta Olivia Nordenhof på foreningens årsmødekursus 2020 ”Engagér dig” om aktivisme, det politiskes genkomst og den sociale vending.

Den store historie om kapitalismekritikken i Penge på lommen:

Klip 1: Om romanens kapitalismekritik. Hør om baggrunden for Asta Olivia Nordenhofs valg af Scandinavian Star-katastrofen som omdrejningspunkt for den planlagte septologi.


Klip 2: Om fortællerinstansen. Bliv klogere på den måde, fortællerstemmen veksler i passager, der forsøger at indkredse en kapitalismekritik, og passager, der følger Kurt og Maggies forhold. Klippet indeholder forfatterens oplæsning af en passage side 79-80 i romanen, der illustrerer dette.


Klip 3: Om den realistiske romans mulighed for at behandle så komplekse og abstrakte fænomener som finanskapitalismens mekanismer. Den amerikanske litteraturteoretiker, der nævnes i slutningen af klippet, er Alison Shonkwiler.


Den lille historie om Kurt og Maggie:

Klip 4: Om tingenes betydning for Maggie og Kurt. Kamilla Löfström og Asta Olivia Nordenhof ser på den store historie i den lille i form af Maggie og Kurts forbrugerisme og tingskærlighed samt forbindelsen til Vita Andersens forfatterskab.


Klip 5: Asta Olivia Nordenhof læser op af et af romanens tilbageblikskapitler på side 51-55, der belyser de voldtægter, Maggie har været udsat for som ung.


Klip 6: Om Maggie-figuren. Hør blandt andet forfatterens bud på, om Maggie har en feministisk bevidsthed, og hvad der ligger i Maggies sprog.


Klip 7: Om Maggies og Kurts forhold. Hør, hvordan Asta Olivia Nordenhof forstår Maggies kærlighed til Kurt, og hvorfor Maggie bliver i det voldelige forhold med Kurt.


Klip 8: Forfatterens oplæsning af passagen med Kurts bizarre forhistorie som enlig far for sin spæde søn Flemming, side 144-147.


Klip 9: Om Kurt-figuren. Hør i forlængelse af oplæsningen en psykologisk forklaring af Kurts karakter med fokus på kønsidentitet og på hans forhold til sin far.