Danske kolonihistorier. Grundbog

Danske kolonihistorier. Grundbog

Fra sukkerrør til Skipper Mix
Af Anne Mette Finderup, Berit Andersen, Gitte Raarup, Maria Dohlmann & Martin Colerick
ISBN: 
9788772110875
Målgruppe: 
stx
hf
hhx
htx
eux

I et tværfagligt samspil mellem dansk og historier sætter Danske kolonihistorier fokus på kolonialisme, imperialisme og mødet med de fremmede. Bogen åbner for nye globale vinkler i undervisningen og belyser hvordan Danmarks kolonialistiske fortid også sætter sit præg på diskussioner i nutiden.

Levering 1-3 dage
Kr. 189,00
Medlemspris: Kr. 141,75 (gælder kun på ét eksemplar)
Alle priser er ekskl. moms

Beskrivelse

Yderligere info

Anmeldelser

Danmarks koloniale fortid fylder forbavsende lidt i danskernes bevidsthed og selvforståelse. Det giver sig også udslag i fokus og tekstvalg i fx litteraturhistorieundervisningen i dansk og i periodiseringen i historie. Det er bogens ambition at åbne for nye mere globale vinkler i undervisningen.

I et tværfagligt samspil mellem dansk og historie sætter Danske kolonihistorier således fokus på kolonialisme, imperialisme og mødet med det fremmede og belyser hvordan Danmarks koloniale fortid også præger diskussioner i nutiden – fx debatten om grønlandsk selvstændighed og identitetspolitiske diskussioner om kolonialvarer og sprogbrug.

Bogens tre temakapitler omhandler tre perioder og emner: kolonialismen i Dansk Vestindien (ca. 1672-1917), imperialismen i Congo (slut 1800-tallet til start 1900-tallet) og Grønlands kolonialisering og afkolonialisering (med særligt fokus på 1900- og 2000-tallet).  Bogens sidste del klæder eleverne på til at skrive en større tværfaglig opgave og viser hvordan man kan integrere skriveprocessen i dansk-historie-forløbet.

Bogen kan bruges som grundbog i dansk-historie-forløbet og arbejdet med større tværfaglige opgaver, men er også velegnet til brug i senere flerfaglige forløb og til enkeltfaglige temaforløb.

Til grundbogen hører Danske kolonihistorier – fra sukkerrør til Skipper Mix. Antologi med historiske kilder og de litterære tekster grundbogen lægger op til at arbejde med.

Se uddrag fra bogen.

ISBN: 
9788772110875
Antal sider: 
224
Årstal: 
2019
Forlag: 
Dansklærerforeningens Forlag
Uddannelse
STX
HF
HHX
HTX
Vægt: 
0.56
Anmeldelser: 

"[…] Hele grundbogen er præget af et dejligt let læseligt ikke-akademisk sprog. Teksterne suppleres på allerbedste vis af talrige vældig gode, velgennemarbejdede opgaver. Endvidere rummer grundbogen en lang række spændende og enkelte noget chokerende fotografier. Samlet set har redaktørerne skabt en særdeles fin balance mellem beskrivelserne, analyserne, teksterne og de mange fotografier, som i sig selv fortæller fængslende historier. […] Antologiens meget relevante udvalg spænder særdeles vidt fra Thomas Muns ”Merkantilismens Grundlæggende Principper” fra 1664 til Kim Leines ”Rød Mand / Sort Mand” fra 2018. Her kan eleverne læse næsten alle genrer.

[…] Samlet set har man med denne udgivelse fået et særdeles nyttigt værk til brug i mange sammenhænge som tværfaglige projekter og enkeltfaglige temaforløb.

[…] Vanen tro skal Dansklærerforeningen roses for en yderst brugbar gedigen udgivelse. De fem redaktører skal dog roses endnu mere på grund af udgivelsens høje faglige niveau og de talrige glimrende opgaver."
(Uddannelsesbladet 2/2020. Af Ole Fournais)

►Læs hele anmeldelsen her www.uddannelsesforbundet.dk/media/5680/20200608_uddannelsesbladet.pdf (på side 34-35)