Jørn Lund modtager Tankestregen 2014


Foto: Kirstine Mengel 

Sprogprofessor hædres af Dansklærerforeningen 
Jørn Lund modtager prisen TANKESTREGEN 2014 blandt andet for sit mod til at være en leder blandt humanister og for at bygge bro mellem kultur- og erhvervsliv.

Sprogprofessor Jørn Lund er dette års modtager af Dansklærerforeningens pris TANKESTREGEN. Det blev afsløret ved afslutningen på foreningens konference "Læsning, literacy og litteratur i et markedsorienteret danskfag" i Odense, hvor formanden for Dansklærerforeningens fællesbestyrelse Jacob Buris Andersen fra talerstolen begrundede bestyrelses valg.

Ud over at fremhæve Jørn Lund som forsker og formidler lagde Jacob Buris Andersen stor vægt på prismodtagerens mod til at tage lederskab og hans åbenlyse evner til at finde fælles løsninger, hvor mange interesser er på spil.

"Modsat mange andre humanister er du ikke bange for at tage et lederskab. Du har stået i spidsen for udvalg, nævn og projekter - blandt andet var du chefredaktør for Den Store Danske Encyklopædi - og du har været direktør for Gyldendal. Din faglige indsigt giver dig naturligvis styrke, men man skal bestemt ikke underkende dine personlige egenskaber. Du er en mester i at skabe kompromiser, hvor alle bliver hørt og tilgodeset, uden at resultaterne mister substans. Populært sagt formulerer du dig elegant gennem udfordringerne, så alle omkring bordet føler sig hørt. Det er en disciplin du mestrer bedre end nogen anden".

Jacob Buris Andersen kom også ind på Jørn Lunds mod og evne til at skabe bro mellem kultur og erhvervsliv - en alliance, som ikke alle i kulturens verden har bifaldet gennem årene.

”En af de mange forbindelser du har skabt, er den mellem kultur og erhvervsliv. Blandt andet var du klar til at hjælpe processen i gang, da Bikuben i sin tid ønskede at stifte en litteraturpris, som siden blev til Danske Banks Litteraturpris. Du gik aktivt ind i en proces, som formåede at forene litteraturen med kommerciel virksomhed - et spænd, som naturligvis rummer mange kompromiser, men som lod sig gøre blandt andet på grund af din indsats. I dag er kultur og erhvervsliv bedre til at nå hinanden, og du kan roligt tage din del af æren for en større gensidig forståelse”.

Dansklærernes formand understregede dog samtidig, at Jørn Lund først og fremmest er modersmålets mand og får prisen for sit omfattende arbejde i sprogets tjeneste:
”I utallige klummer, radioindslag og artikler har du vist os hvor det danske sprog kommer fra, hvor det er på vej hen, og hvordan vi kan bruge det for os selv og for andre”. 

Den fjerde prismodtager
Modtageren af TANKESTREGEN 2014 er i dag blandt andet medlem af Det Danske Akademi og formand for Dansk Sprognævn. Hans hovedværk er Dansk Rigsmål I-II og Den Store Danske Udtaleordbog (begge har han skrevet sammen med Lars Brink). Hans udgivelser tæller desuden blandt andet Dansk i nullerne (2011), og i marts i år udsendte han Dansk i skred - 52 sproglige opstrammere.

Jørn Lund har modtaget en række priser, blandt andet Modersmål-Selskabets pris og Holberg-medaljen i 2009, Danske Banks Hæderspris i 2011 og KulturBornholms Champagnepris 2012.

Den 68-årige professor er den fjerde i række af personer, der modtager TANKESTREGEN. Prisen er tidligere tildelt professor Ellen Krogh (2013), forfatter Helle Helle (2011), mens sanger, sangskriver og forfatter Steffen Brandt var den første prismodtager i 2010. Med prisen følger 10.000 kroner og Dansklærerforeningens logo som kobberskulptur. 

TANKESTREGEN blev indstiftet i forbindelse med Dansklærerforeningens 125 års jubilæum i 2010. Det er foreningens bestyrelse, der finder frem til den årlige modtager, og prisen kan gå til forfatter, en kulturinstitution eller til en person, der har betydet noget for udvikling af faget, eller som har haft en særlig betydning for udvikling af og/eller udbredelse af viden og bevidsthed om det danske sprog. 

Læs hele Jacob Buris Andersens tale til Jørn Lund (pdf).