Bliv medlem i dag og få masser af fordele – læs mere
Prøverne i dansk for 10. klasse består af en skriftlig prøve, og en mundtlig prøve, som kan afsluttes hver for sig.
Den skriftlige del af prøven består af 3 dele:
a) Læsning og sprogbrug.
b) Modtagerrettet kommunikation.
c) Skriftlig fremstilling.
Til besvarelse af de tre dele gives der 4 timer. Eleven skal afslutte del a), før eleven besvarer del b) og c). Når eleven har afsluttet del a), kan eleven ikke genoptage arbejdet med del a).
Besvarelsen af del a):
Afholdes som digital og selvrettende prøve. Der må anvendes ordbøger, der er i overensstemmelse med gældende retskrivning, som den er fastsat af Dansk Sprognævn. Ordbøger, som ikke kan medbringes eller opbevares lokalt, kan efter skolelederens nærmere anvisninger tilgås via internettet.
Besvarelsen af del b) og c):
Udarbejdes på computer og printes.
Der må efter skolelederens nærmere anvisninger anvendes programmer, som er anvendt i undervisningen til behandling af tekst og billeder. Programmerne kan være med stave- og grammatikkontrol. Ved prøven må der anvendes alle de fagspecifikke hjælpemidler, som har været anvendt i den daglige undervisning. Det er desuden tilladt at anvende alle informationer fra internettet under prøven. Eleverne må dog ikke kommunikere eller dele deres dokumenter med andre under prøven.
Eleven prøves i:
Læsning og sprogbrug
Modtagerrettet kommunikation og skriftlig fremstilling
Der gives én karakter.
Prøven i mundtlig dansk 10. klasse gennemføres således:
Opgivelser
Fordybelsesområder
Om prøveoplægget
Synopsen
Eleven udarbejder før prøven, og med vejledning af dansklæreren, en synopse. Eleverne kan udarbejde synopsen enkeltvis eller i mindre grupper. Synopsen skal indeholde:
Synopsen underskrives af elev og lærer og afleveres sammen med det valgte prøveoplæg til læreren i to eksemplarer.
Prøven
Prøven består af elevens præsentation af sit fordybelsesarbejde, en kort oplæsning af det udvalgte tekststykke samt en efterfølgende samtale om fordybelsesområdet og relevant danskfagligt stof. Præsentation af prøveoplægget varer ca. 10 minutter. Prøven varer 25 minutter inkl. karakterfastsættelse.
Eleven prøves i:
Der gives én karakter.
Prøvevejledningen
uvm.dk/folkeskolen/folkeskolens-proever/faglig-forberedelse/proevevejledninger