Bliv medlem i dag og få masser af fordele – læs mere
I 9. klasse aflægger eleverne folkeskolens bundne prøver i faget dansk. Prøverne består af en prøve i retskrivning og læsning, en prøve i skriftlig fremstilling, og en prøve i mundtlig dansk, hvor der vælges mellem prøveform A og prøveform B. Der gives en karakter for hver enkelt del.
Ligger samlet som en prøve, men består af to selvstændige dele – en prøve i retskrivning og en prøve i læsning.
Fakta om prøven
Eleven prøves i:
Læs prøvebekendtgørelsen:
>retsinformation.dk/eli/lta/2022/1224
Prøven i skriftlig fremstilling er af 3 1/2 times varighed, og opgaven besvares individuelt. Til prøven er der udviklet et opgavesæt, hvor internettet må anvendes i skriveprocessen. Eleverne skal vælge én af opgaverne. Prøven kan indledes med en samtalerunde af maksimalt 30 minutters varighed ud af de samlede 3 1/2 time. Der gives én karakter for besvarelsen.
Fakta om prøven i skriftlig fremstilling
Om samtalerunden
Eleven prøves i:
Det er værd at bemærke:
Du kan læse mere om dette i Janus Neumanns blogindlæg "Flere nyttige tiltag i den nye prøvevejledning for skriftlig fremstilling, men er de nyttige for alle?"
>Du finder blogindlægget her på Folkeskolen.dk
Den mundtlige prøve tilrettelægges lokalt efter retningslinjer beskrevet i prøvevejledningen for faget dansk. Der vælges mellem enten prøveform A eller prøveform B. Ved skoleårets begyndelse træffer skolens leder bestemmelse om prøveformen. Den valgte prøveform er fælles for alle elever på samme hold.
PRØVEFORM A
Ved denne prøveform er det læreren, der udvælger prøveoplæggene. Oplægget skal være ukendt for eleverne og må ikke have været gjort til genstand for undervisning. Eleverne får tildelt deres prøveoplæg ved lodtrækning i overværelse af censor, og et prøveoplæg til prøveform A må ikke omfatte mere end én tekst, ét billede, én reklame, én lydoptagelse, én kortfilm eller lignende. Eleven læser til prøven et tekststykke på ca. 1/2 side op. Der afsættes 20 minutter til eksaminationen inklusive karakterfastsættelse.
Om prøveoplæggene og selve prøven
Eleven prøves i:
Der gives én karakter.
PRØVEFORM B
Forberedelsen til prøveform B foregår i den sidste del af undervisningstiden. Her får eleverne ved lodtrækning tildelt et danskfagligt område kaldet fordybelsesområdet, og eleverne vælger herefter deres prøveoplæg og udarbejder en synopse for den mundtlige prøve. Denne udarbejdes i tre eksemplarer, hvoraf to eksemplarer afleveres til læreren. Det ene af disse sender læreren til censor, som skal have det senest 14 kalenderdage inden prøvens afholdelse. Eleven læser til prøven et tekststykke på ca. 1⁄2 side op. Der afsættes 25 minutter til eksaminationen inklusive karakterfastsættelse.
Om opgivelserne
Om fordybelsesområderne
Om prøveoplæggene
Om synopsen
Synopsen underskrives af elev og lærer og afleveres sammen med det valgte prøveoplæg til læreren i to eksemplarer. Synopsen skal være censor i hænde senest censor senest 14 kalenderdage inden prøvens afholdelse.
Selve prøven
Prøven består i elevens præsentation af sit fordybelsesarbejde, en kort oplæsning af et udvalgt tekststykke samt en efterfølgende perspektivering til fordybelsesområdet og relevant danskfagligt stof – med udgangspunkt i opgivelserne. Præsentationen af prøveoplægget varer ca. 10 minutter. Prøven varer 25 minutter, inkl. karakterfastsættelse.
Eleven prøves i:
Der gives én karakter.