Skriftlighed

INSPIRATION TIL ARBEJDE MED SKRIFTLIGHED

Skriv hver dag - Lad læsning og skrivning gå hånd i hånd - Lad eleverne skrive meget - Skrivning er vejen til effektiv læring - Skriv i alle fag - Skriv korte og lange tekster - Skriv i forskellige genrer - Skriv med mange forskellige formål - Dyrk skriveprocessens mange etaper

Skrivning og skriftlighedskompetencer er kommet i fokus – ikke kun som selvstændige aktiviteter i dansk, men som integrerede aktiviteter i arbejdet med skriftsprogstilegnelse og som aktivitet i (næsten) alle fag.

I Nye Fælles Mål er skriftlighed en del af kompetenceområder ”Fremstilling”. Det helt centrale er at eleverne lærer at styre deres skriveproces før, under og efter skrivningen.

Vi har samlet en række input til dette arbejde. Der er, bøger, artikler, undervisningsforløb, film, kurser m.m. Brug ideer og materialer når du planlægger din undervisning!


Links:


I STJERNESKUD-SERIEN er det centrale at eleverne skal læse, skrive og stave i sammenhæng.

På siden om Stjerneskud-serien kan du finde forskellige supplerende materialer.

Lad eleverne blive skrivere fra første dag – Læs om tankerne bag materialet Stjerneskud i denne artikel af Grete Wiemann Borregaard og Dorte Sofie Mørk Emus (Læsepædagogen nr. 3/12).
Elevteksten, der er omtalt i artiklen side 24 (anden spalte øverst), er desværre ikke kommet med, men den kan ses her:

.


Skriveundervisning

Skriveundervisning - Små skrivehuse

Skriveundervisning - Store skrivehuse

 

SÆT SPOR-SERIEN er undervisningsbøger rettet mod elever i udskolingen. Serien indeholder bøger med fokus på skriftlighed, genrekendskab, litteraturhistorie, læsning og den mundtlige prøve.
På siden om Sæt spor-serien finder du oversigt over bøgerne og plakaterne, links til ekstramateriale og links til lærerguides.

 

Artikler
Artikel og film om bogen Opdagende skrivning - en vej ind i læsningen.

Stavning før mellemtrinnet. Artikel af Dorte Sofie Mørk Emus.

Stavning i et undervisningsperspektiv. Artikel af Inger-Lise Lund.


 

© Dansklærerforeningens Forlag. Kopiering må finde sted efter gældende aftale med Copydan.