Rundt om "Lydlet læsning"

Lydlet læsning er en serie på 18 små bøger, der henvender sig til nye læsere i 0.-1. klasse. Bøgerne lægger op til at eleverne arbejder med den fonologiske stategi, og integrerer denne i deres læseudvikling.

De gule bøger er meget lette og er rettet mod slutningen af 0. klasse. De blå er lidt sværere og kan læses fra omkring begyndelsen af 1. klasse. De røde bøger er af højere sværhedsgrad end de blå og kan læses sidst i 1. klasse.

Bøgerne er bygget op på samme måde. Alle er på 24 sider, og på første opslag, side 2 og 3, vises hovedpersonerne og det tivoli, hvor handlingerne udspiller sig. De fire børn på omkring syv år, Tea, Dina, Kim og Cato, er gennemgående i hele serien. Tanken er, at læseren fra bog til bog skal være tryg ved miljø og personer, så hovedparten af energien kan bruges på afkodning af teksten.

Hver bog har en enkel handling med en sjov pointe, der gør den let at genfortælle. Sproget i bøgerne er tilnærmet børns talesprog og består hovedsageligt af korte lydlette ord, skrevet i korte og enkle sætninger med mange gentagelser.

Lydlet læsning er blevet til i et tæt og nytænkende samarbejde mellem lærer (cand.pæd.) og lærebogsforfatter Grete Wiemann Borregaard og illustrator og forfatter Tove Krebs Lange. Ikke et ord og ikke en linje er blevet skrevet, før historierne var på plads.

Inspiration og ideer til Lydlet læsning
Find inspiration og ideer til, hvordan bøgerne kan bruges i undervisningen

Plakat
Du kan købe plakaten i shoppen

(Klik på billedet for at se det i stort)


Anmeldelse
"I disse bøger samarbejder illustrationer og tekst om historierne på en måde, så historierne kan være både læsevenlige og spændende, uden at de bliver sprogligt ukorrekte eller fortænkte". (Merete Ahner, Folkeskolen.dk)
Læs hele anmeldelsen på folkeskolen.dk


Se materialet i shoppen:

De gule bøger - lette (rettet mod slutningen af børnehaveklassen)

Is med sko

Sing, sang, sung!

Max magi og en bi

Max magi øver sig

Fik du is nok, Kim?

Gys til alle


De blå bøger - lidt sværere (rettet mod begyndelsen af 1. klasse)

Hr. Kanon

Hvor er Boa?

Skyd, skyd!

En tyv i tivoli

Giv den gas!

Jamen, der er jo blod


Røde bøger - de sværeste (rettet mod sidst i 1. klasse)

Åd han musen? 

En sej gave

Kiks og Kiki 

En robot går amok

Vild med hiphop

Et monster?