Fra "Æg"

(En tekst, flere billeder)

"Vi var glatte og nøgne og lidt fugtige. Luften var åben og blød, der var vist en lille smule vind. Solen var rød. Vi var lige kommet ud af ægget. Vi kiggede på hinanden: to helt ens. Nu var vi jo de eneste vi havde set indtil videre, så lige der troede vi nok at alle så sådan ud. Godmorgen, sagde den anden.
Godmorgen, sagde jeg."

(Fra Æg af Hanne Kvist)

 

Hanne Kvist

"Jeg tror nok jeg tænkte på at skrive en skabelsesberetning set fra dem, der bliver skabt, som jo så i sagens natur aldrig har set noget som helst i verden før. Men som alligevel kan nævne alle mulige ting, fx krimskrams og optimist og sige almindelige høfligheder som ”Du ser strålende ud”.
Og det var ikke en svær opgave, jeg kunne jo skrive hvad som helst.”

 

 

Illustration af Erik Petri

"Det var tydeligt for mig, at historien handler om potentiale = når du endnu ikke er blevet fortalt hvad du er og hvilke begrænsninger sådan som de i ægget har, så ligger verden åben og du kan definere dig selv uden kontekst. Det mest groteske, jeg kunne forestille mig, var to kødædende drageunger nyligt udklækket af deres æg.

Jeg gik efter den groteske kontrast mellem det de er, men som ingen har fortalt dem, og det de drømmer om, at de nemlig er gode. Jeg har tegnet øjeblikket lige før de opdager, at de er indespærrede, lige før deres mave begynder at rumle af sult.

Det var en sjov og åben tekst at forholde sig til som tegner: Hvordan skabes identitet? Af konteksten (vi er de onde) eller bestemmer man selv om man vil være god eller ond?"

 

 

Illustration af Otto Dichmeiss

"Min illustration er sprunget meget direkte ud af teksten.

Jeg har prøvet at tegne så konkret som muligt. De to øjne står for det optimistiske og det pessimistiske syn (på livet). Sød appelsin og sur citron. Øjnene er ét og samme, og appelsiner og citroner er begge citrusfrugter. Og vandspejlet som det underbevidste og deres (op)hav.

Tegningen faldt mig umiddelbart let. Det har nok noget med den åbne tekst at gøre."

 

 

 

 

 

Illustration af Kamilla Wichmann

"Jeg tænkte først på at komme uden om at tegne en grim fugleunge. Så jeg gennemgik, hvilke dyr, der lagde æg og hvilke af dem, jeg helst ville tegne… Det var da fristende at tegne en nuttet pingvin, men det er alligevel sjovere at tegne noget grimt end nuttet.

Jeg endte med at tage udfordringen… når jeg fik muligheden for at tegne noget utroligt grimt og det gælder om det er Mogens Camre eller en fugleunge.

Tegningen skulle vise, at de to er helt ens udenpå, som en spejling, men at deres opfattelse af verden er som nat og dag, yin og yang, lort og lagkage."