"Når sandheden har fundet sine bukser" – forløb om falske nyheder og kildekritik

Når sandheden har fundet sine bukser
En løgn når halvvejs rundt om Jorden, før sandheden når at få sine bukser på.
-Winston Churchill

Et danskfagligt forløb om falske nyheder og kildekritik til grundskolens ældste klasser. 

Af Katja Gottlieb

Introduktion
Citatet ”En løgn når halvvejs rundt om Jorden, før sandheden når at få sine bukser på” siger en del om båden løgnen og sandhedens natur. Hvad er mest interessant? Den ofte kedelige sandhed? Eller den mere farverige løgn? Og vi kender det jo godt, det der med at man ser en kulørt overskift på en spiseseddel eller på de sociale medier, som man lige må se nærmere på. Og med den strøm af informationer, der hver dag passerer forbi os, er der ikke noget at sige til, at der efterhånden skal en del til at lokke os til at klikke eller købe. I den virkelighed er falske nyheder, biased news og såkaldt alternative fakta blevet begreber, som vi bliver nødt til at forholde os til, også i danskfaget, hvor evnen til at læse kilder med kritiske briller på af gode grunde efterhånden fylder mere og mere. 

Nærværende materiale indeholder en række opgaver, der tager afsæt i både vores forståelse af virkeligheden, men også i de forskellige former for falske eller partiske nyheder, vi kan komme ud for at skulle forholde os til. Opgaverne er primært rettet mod folkeskolen ældste klasser, men dele kan også bruger på mellemtrinnet evt. med en let bearbejdning. Materialet kan anvendes i sin helhed, evt. som et kursusforløb i den understøttende undervisning, eller man kan plukke opgaver ud og anvende dem som supplement i andre sammenhænge. 

Og så bør man måske tilføje, at det anvendte citat om sandhedens bukser ofte tillægges den legendariske engelske premierminister Winston Churchill. Men man skal dog ikke lede særlig længe på nettet, førend man også kan finde den amerikanske forfatter Mark Twain angivet som ophavsmand. Åh, hvad skal man dog tro på?  

Materialet knytter sig til artiklen ” Fusion mellem Dansklærerforeningen og Landslaget for Norsklærere en realitet” bragt i Dansk 2/2017 og tager udgangspunkt i virkelige artikler bragt i dagblade og på sociale medier. 

Forløbet består af 15 elevopgaver, og strækker sig i sin fulde længde over ca. 22 lektioner. 


© Dansklærerforeningens Forlag. Kopiering må finde sted efter gældende aftale med Copydan.

 

Download filer:

Du skal være logget ind som medlem for at få adgang til filer med undervisningsforløb.
►​Log ind her. OBS! Har du ikke tidligere været logget ind på dansklf.dk? Klik på fanen ”Bestil ny adgangskode”.

Er du ikke medlem af Dansklærerforeningen, kan du læse mere om medlemsskab og medlemsfordele her på Bliv medlem.