Værd at vide

Dansklærerforeningen deler gerne inspiration og tiltag til gavn for dig og din undervisning.
Har du kendskab til gode ideer der kan inspirere andre dansklærere, er du meget velkommen til at sende dem til dansklf@dansklf.dk

 

Links:


Mulige veje at gå – billedanalyse 
Winnie Meisler, grafiker, bogillustrator og maler, har samlet flere af sine mange illustrationer på et site, hvor hun inspirerer til forskellige tolkninger og analyser af billeder og illustrationer, som hun igennem tiden har lavet:
Læs mere på meisler.dk/billedanalyse.htmlGRATIS SKAM-MATERIALE TIL 7.-10. KLASSE
På undervisningsportalen nordeniskolen.org kan du nu finde et spændende undervisningsmateriale om ungdomsserien SKAM med filmklip og opgaver, der zoomer ind på problemer, som alle unge i Norden kender til. Opgaver, hvor dine elever både skal reflektere, diskutere, bruge deres personlige erfaringer og løse sjove kreative udfordringer – samtidig med at de lærer nabosprog og får viden om norsk kultur.
Læs mere på nordeniskolen.orgGratis værkforløb: Valget
VALGET er en intens og eksistentiel beretning om de gange i livet, hvor man bliver konfronteret med nærmest umulige valg. Valg, som kan have store konsekvenser for både én selv og for andre mennesker.
18-årige Xenia er godt på vej til at blive frontfigur for Etisk Parti, hvor hun både kan få indfriet egne ambitioner og forhåbentlig gøre den forskel i verden, som hun brænder så meget for. Men da hun møder en lille pige, der er flygtet alene til Danmark, bliver hun sat i et svært dilemma, for det viser sig hurtigt umuligt at vælge både succes og samvittighed. Situationen spidser til, og tidspunktet, hvor hun må træffe et valg rykker tættere på.
Download Trine Mays undervisningsforløb til VALGET her


Kender du Ekko Shortlist?
Ekko Shortlist er en hitliste over de bedste danske kortfilm lige nu. Det er Filmmagasinet Ekko, der gør det muligt for dig at følge med i det sidste nye inden for kortfilmgenren.
Filmene ligger tilgængelige på Ekkos hjemmeside, så du kan kvit og frit vise dem for dine elever i klasseværelset. Visning for flere klasser på én gang kræver særlig tilladelse, som Ekko kan være behjælpelig med at skaffe.
Og hvis du er interesseret i at få filmskaberne ud på skolen og fortælle om deres film, hjælper Ekko gerne med at formidle kontakten. Kontakt: ekko@ekkofilm.dk
Se Ekko Shortlist lige her: ekkofilm.dk/shortlist/ Underviser du nyankomne børn i modtageklasser?
UCC har med baggrund i UCC-konsulenternes arbejde med modtageklasser udarbejdet 10 gode råd til lærere, der arbejder i modtageklasser.
Du finder de 10 gode råd her på ucc.dk
Digital litteratur - foredrag og workshop. Ved forfatter og digital udvikler Merete Pryds Helle
Gennem foredrag om digital litteratur og sms-workshops, arbejder jeg med elevernes sprogbevidsthed. Vi kigger dybt i elevernes egne telefoner, og pludselig ser de, hvor rigt, mangfoldigt og præcist, deres eget sprogbrug er. De forstår, at de har fuldstændig styr på, hvilke beskeder man sender til hvem; både i indhold og sprogbrug. I workshopsene skriver de selv en sms-fortælling og udforsker deres kreativitet og digitale sprogforståelse.

Kontakt Merete Pryds Helle på mereteprydshelle2@gmail.com – tlf. 24848808 - Facebook/messenger: Merete Pryds HelleE-bogen FLUGT
Med afsæt i den aktuelle flygtningekrise udgiver Forlaget Ekbatana og Netudgaven antologien FLUGT med artikler om flygtningesituationen set fra en masse forskellige vinkler. Bogen rummer 23 artikler, der bevæger sig gennem Italien, Grækenland, Ukraine, Tyskland, Syrien og Danmark og handler om alt fra den arkitektoniske indretning af flygtningelejre over fremstillingen af flygtninge på film og i litteratur til et fotoessay fra Hyttebyen i Hjørring, en tegneserie om et menneske i mængden og en flygtning, der blev til fodboldhelt i Tyskland. Bogen er særdeles velegnet til undervisning i dansk, samfundsfag, tværfaglige- og studieretningsprojekter. E-bogen koster 50 kr. og alle indtægter går ubeskåret til Røde Kors eller Venligboerne, alt efter dit valg. Læs mere, og download e-bogen her.Atlantbib.org – Gratis fagportal med nordiske fagbøger til indskoling og mellemtrin
Atlantbib.org er et fællesnordisk e-fagbogsprojekt, hvor skoler fra hele norden og Baltikum skriver fagbøger, oversætter og indlæser. Siden henvender sig til indskoling og mellemtrin. Siden er nonprofit og gratis at bruge for alle til faglig læsning, arbejde med nordisk sprog og kultur og efter aftale også som en mulighed for elevdeltagende bogproduktion. Der udkommer nye bøger på ugentlig basis. Læs mere på Atlantbib.org


Nu skaber Forfatterweb et endnu bedre overblik 
To nye faneblade ’Perioder’ og ’Genrer’ sætter Forfatterwebs mange forfatterportrætter ind i en historisk og genremæssig sammenhæng. Så får lærere, elever, litteraturformidlere og læsere en endnu bedre oversigt over litteraturhistorien. Når man søger på sagaer, drama, oplysningstiden eller postmodernismen, kan man læse beskrivelsen af genren eller perioden og samtidig med et snuptag se hvilke forfattere der relaterer sig til emnet. Derfra kan man klikke sig videre til det enkelte forfatterskab. Det giver et helt unikt overblik og gør det nemt at orientere sig i det litterære landskab. Gå på opdagelse i de nye muligheder på Forfatterweb.


Hele Holberg online
Den 13. august offentliggjordes Ludvig Holbergs Skrifter (LHS), alle Holbergs tekster, kommenterede og komplette – gratis tilgængelige for alle.
Efter 7 års arbejde udkom hele Ludvig Holbergs omfattende forfatterskab i en digital og såkaldt tekstkritisk udgave. Der er tale om en monumental udgivelse, som henvender sig til alle der holder af litteratur. Og søgemulighederne i den digitale udgivelse gør at man for første gang kan gå uhindret på opdagelse på kryds og tværs i de mange – og meget forskelligartede – tekster. Læs mere på holbergsskrifter.dk.


Elevbog til tematisk analyse af romanen "Intet"
Med materialet Alt om intet kommer eleverne i dybden med den helt afgørende udfordring, som romanen Intet stiller sin læser: Er der overhovedet noget i livet, som har betydning? Romanen anslår desuden en lang række andre temaer: Overgang fra barn til voksen, At ofre og at ofre sig, Syndebukken, Tabu og provokation, Bibelen i litteraturen, Kærlighed, Valg og eksistens, Tomhed og mening. I Alt om intet behandles hvert tema for sig med oplæg til elevernes selvstændige gruppearbejde og med inddragelse af billeder, parallelle tekster, øvelser m.m. Materialet er selvinstruerende og lige til at gå til for eleverne.
Læs mere, og bestil bogen på rpc.dk.
Læs også en anmeldese af bogen på folkeskolen.dk


literacy.dk – et site om literacy
Nationalt Videncenter for Læsning lancerer nu literacy.dk
Et site hvor lærere, undervisere og studerende gratis kan downloade artikler og se film om literacy.
literacy.dk stiller et forskningsbaseret materiale om literacy til rådighed, som kan bruges i undervisning, opgaveskrivning  – eller bare til hurtigt og nemt at hente viden om begrebet. literacy.dk går tematisk til værks ved at tage en tilgang op ad gangen. Det går i luften med temaerne: "Literacy i et historisk perspektiv" og "Læsning på andetsproget". I løbet af året vil endnu flere temaer komme til.


Lyrikarrangement – "Rapbeatpoesi". Lyrikshow og workshop
Sæt spot på genrerne digte og rap med et kombineret performance- og workshop-besøg af Claus Høxbroe og StikOp-Jakob.
Gennem showet og workshoppen prøver eleverne kræfter med moderne sprogbrug, udtryksformer og kreativ skrivning.
Læs mere, og se hvordan du bestiller.


Den Danske Begrebsordbog er nu udkommet
Gode nyheder: Interessen for dansk sprog lever og har det godt.
I en tid hvor mange frygter at det danske sprog er under pres fra engelsk, er det glædeligt at de danske sprogbrugere har kastet sig over en ny dansk ordbog – faktisk i en sådan grad at over halvdelen af 1. oplag blev solgt på udgivelsesdagen, mens den resterende del af oplaget blev solgt hen over weekenden. Og det er især glædeligt at det er en ordbog som opfordrer til at bruge sproget kreativt og præcist, hvilket en begrebsordbog netop gør. Den Danske Begrebsordbog udgives af Det Danske Sprog- og Litteraturselskab og udkom den 6. februar 2015.
Læs mere på ordnet.dk/ddbEFTERBILLEDER – Online undervisningsportal for 4.-10. klasse
Portalen diskuterer venskab, mobning, familieliv, identitet, politik og samfundsforandringer – set igennem fotografiet. Materialet er udarbejdet til fagene dansk, samfundsfag og billedkunst.
Copenhagen Photo Festival, en non-profit organisation, har skabt undervisningsportalen EFTERBILLEDER, der lærer skolelever at se med kritiske øjne på de mange billeder, de dagligt møder – og selv udtrykke sig via fotografiet. Materialet er udarbejdet som en onlineportal på efterbilleder.dk, men de enkelte opgaver kan også printes.
Læs mere på efterbilleder.dk


ROhist – hjemmeside om retskrivningens historie
På Dansk Sprognævns hjemmeside ROhist kan man kan få overblik over ords stavemåder gennem tiden. Hvornår kunne man begynde at skrive gletsjer i stedet for gletscher, og kan man egentlig stadig skrive remulade nu hvor majonæse ikke længere er tilladt? Det kan man nu let få svar på ved at søge på siden rohist.dsn.dk


 

DR gør skolens historie levende
På DR Skole kan landets skoleelever fortælle deres skolehistorie anno 2014 og rejse tilbage i tiden med tv-klip om skolen fra DRs arkiver. Til materialet hører lærervejledning og elevopgaver, som sætter klippene i en faglig kontekst. Materialet henvender sig til mellemtrin og udskoling.
Læs mere på Læs mere på dr.dk/skole/Historie/Skole200/minskoleGratis digitalt læringssite, SmåP – små produktioner
Gatis digitalt læringssite, SmåP – små produktioner, til træning af børn og unges mediekompetencer. Sitet er udviklet af Station Next i samarbejde med eksperter i digitale medier.
Læs mere på småp.dk


Dansk Litteraturhistorisk Bibliografi (DLB)
DLB en database over hvad der er udgivet om danske forfattere. Databasen går tilbage til 1967, men indeholder også bibliografier udkommet tidligere i 1900-tallet. Databasen har tidligere ligget på Dansklærerforeningens hjemmeside, men er fra oktober 2014 tilgængelig som en del af Det Kongelige Biblioteks REX. DLB medtager bøger, tidsskriftartikler, artikler i bøger og web-publiceringer. Registreringerne af bøgerne suppleres af henvisninger til anmeldelser i tidsskrifter. Derimod henvises ikke til avispubliceret materiale. DLB er udarbejdet af Aage Jørgensen som foreløbig viderefører bibliografien.
Læs mere, og se Dansk Litteraturhistorisk Bibliografi på kb.dk


Flere links følger løbende.