Forside / Kurser og aktiviteter / Aktivitetskalender

Aktivitetskalender

Se den fulde aktivitetskalender over spændende kurser, konferencer og seminarer som Dansklærerforeningen tilbyder i løbet af året.

5.-7. oktober 2023 Kursus Ungdomsuddannelse

Årsmøde-kursus 2023: Overgange

I en omskiftelig tid er der ekstra fokus på overgange: noget forbipasserende, noget midlertidigt, der ikke lader sig undslippe. Om det er den enkeltes udvikling i livet fra barn til voksen eller store, samfundsomvæltninger med fredelige eller revolutionære midler, der tilbyder nye muligheder eller begrænsninger. I Danmark markerer vi det modernes indtog med Brandes, om end litteraturen naturligvis var i transformation allerede. Da årtusindet skiftede, ville man fejre det med udnævnelse af århundredets roman og valgte “Kongens fald”. I modsætning til konfirmationstalen er der allerede i titlen lagt en nedtur. Dansklærerforeningens årsmøde 2023 foregår i gåafstand fra det sted, hvor den tvivlende konge en sen februarnat desperat sejler frem og tilbage mellem Hindsgavl og Snoghøj med blikket mod Norden på den ene side og lysene fra Middelfart på den anden. Kongen måtte mod Jylland “For der, hvor man har set sit nederlag, maa man hente sin oprejsning.” Men “Da solen kom, var han på Fynssiden, og der blev han, fordi han tilfældigvis var der.” Oprindelsen af navnet Middelfart kommer af, at Lillebælt havde tre overgange mellem Fyn og Jylland og Middelfart lå i midten. “Det staar skrevet, at den, der tvivler, altid, altid skal ende med at undlade, han skal ende med at lade den Sag falde, der er Genstand for hans Tvivl.” Det er tvivlens dikotomi, beslutning og handling, mellem steder, væren og eksistens, der er genstandsfeltet for dette års Årsmøde for gymnasiesektionerne i Dansklærerforeningen.

Overgange i livet fejres, og det gør vi ved at fokusere på en mangfoldighed af betydninger i tid, sted og måde. Litteraterne Jan Rosiek og Dan Ringgaard fortæller om henholdsvis Johs. V Jensen og steder. I årets workshops vægtes nye lærebogsforfattere, der formidler didaktiske greb til i undervisningen fra “I gymnasiet” om at undervise i dannelse, i klasseskel og normer, opgør og omlægninger af livet, der lægger sig tungt over vores elever, og som vi altid ønsker at give dem redskaber til at forstå sig selv i samspil med omgivelserne i håb om, at de må sejle med klare mål i egne retninger. En workshop handler om brugen af kreativitet i undervisningen. Derudover fortæller tre kunstnere om deres arbejde med kunstnerroller og aktivisme, der i hver sin tid beskriver overgange: Rakel Haslund-Gjerrild om sin skildring af Zarhtmann, instruktøren Lea Glob om sit prisbelønnede kunstnerportræt APOLONIA, APOLONIA, hvor man følger en kunstners udvikling gennem 13 år (undervisningsmateriale til filmen ligger på Dansklærerforeningens hjemmeside) og Merethe Pryds Helle om Det vågne hjerte. Derudover vil der være litterær vandring, generalforsamlinger og andre muligheder for at udveksle overgange, faglighed og generelt kollegaskab.

 

Fredag den 3. november 2023 kl.12.00-15.30 Kursus Ungdomsuddannelse

SkriveCup: Workshop for lærere 2023

Lad dine elever lege med sproget, gendigte litterære klassikere og konkurrere med deres kreative performances. Samarbejd med dine kolleger om at gøre kreativ skrivning til en synlig dynamisk proces, der fejrer danskfaget.

I dette inspirationskursus præsenteres de didaktiske ideer bag den landsdækkende konkurrence i kreativ skrivning: SkriveCup. Kurset giver didaktiske input om kreativitet i de humanistiske og kreative fag og selvfølgelig masser af tips og undervisningsideer til at undervise i kreativ skrivning og litterær performance. Læs mere om konkurrencen på skrivecup.dk

Årets SkriveCup-emne er forbudt litteratur.

I kursets workshop-del udsættes lærerne selv for skriveøvelser, og der ideudvikles på, hvordan årets konkurrence-tema kan behandles gennem forskellige litteraturhistoriske og sproglige forløb. Endelig får deltagerne en færdig køreplan til, hvordan man kan arrangere lokale SkriveCup-inspirationsdage og skolefinaler.

Målgruppe
Dansklærere på hf, stx, hhx, htx, eux og eud, der påtænker at deltage i SkriveCup eller har brug for inspiration til arbejdet med kreativ skrivning.

 

Onsdag den 17. januar til torsdag den 18. januar 2024 Kursus Ungdomsuddannelse

Nye perspektiver 2024

Dansklærerforeningens sektion for gymnasielærere udbyder kurset Nye perspektiver. Kurset opdaterer den erfarne dansklærer med nye perspektiver på undervisningen i de gymnasiale uddannelser i fagets samspil mellem de tre områder i dansk. Sigtet er at give danskfagets bud på, hvordan vi kan motivere og løfte unge fagligt og samtidig bibringe dem dannelse, der klæder dem på til at møde verden.

Kurset har fokus på at præsentere en vifte af nye didaktiske, tematiske og inspirerende tilgange til danskfagets tre perspektiver.

Du kan høre bud på, hvordan vi på en vedkommende måde kan undervise i nyere verdenslitteratur med forsker på litteraturhistorie på Aarhus Universitet, Mads Rosendal Thomsen. Der vil desuden være et oplæg om forbudt litteratur ved lektor på Silkeborg Gymnasium, Christina Holst Færch. Du kan desuden arbejde innovativt med kortfilmsproduktion sammen med Michael Møller, lektor på Mulernes Legatskole og filmkonsulent og manuskriptforfatter Nicklas Clark, der sammen laver en workshop om praktisk filmproduktion i dansk, både til undervisning og SRP. Du kan derudover høre et oplæg om portefølje-didaktik ved Katrine Haaning, lektor på Egaa Gymnasium. Inden aftenens kunstneriske optræden vil sangskriver, komponist og underviser på Det jyske Musikkonservatorium, Kristina Holgersen, gøre os klogere på remediering, lyrik og musik. Vores fagkonsulent Nicolai Rekve Eriksen fortæller om nyheder i danskfaget.

Aftenens underholdning vil være en optræden med lyriker og musiker fra Skammens vogn, Nikolaj Zeuthen. Kurset byder endvidere på en guidet Street Art Tour i Aarhus midtby.

Kurset vil indeholde workshops, vidensdeling, teoretiske og praksisnære oplæg.