Lighuset i Breslau

Lighuset i Breslau

Af Oscar K.
ISBN: 
9788772110677
Målgruppe: 
8.-10. klasse

Lighuset i Breslau er en erindringsroman, hvori Oscar K. tvivler på, om det, han husker, virkelig var sådan dengang, eller om det er noget, han føjer til hukommelsen. Han genopfinder sin barndom og ungdom, selv erindringen om den tid finder han på. Romanen er underfundigt illustreret af Dorte Karrebæk.

Levering 1-3 dage
Kr. 179,00
Medlemspris: Kr. 134,25 (gælder kun på ét eksemplar)
Alle priser er ekskl. moms

Beskrivelse

Yderligere info

Anmeldelser

Ekstramateriale

Lighuset i Breslau er en erindringsroman, hvori Oscar K. tvivler på, om det, han husker, virkelig var sådan dengang, eller om det er noget, han føjer til hukommelsen. Han genopfinder sin barndom og ungdom, selv erindringen om den tid finder han på.

Romanen er underfundigt illustreret af Dorte Karrebæk.

Lighuset i Breslau kan læses og ses igen og igen, og hver gang dukker nye ubesvarede spørgsmål op, for, som Oscars måske opdigtede ven Jarosz siger: ”der er ikke noget endeligt facit. Det er et andet af verdens store bedrag.”

 – Et friskt og anderledes pust til arbejdet med erindringslitteratur i overbygningen.

Se uddrag fra bogen.

ISBN: 
9788772110677
Antal sider: 
96
Årstal: 
2018
Forlag: 
Dansklærerforeningens Forlag
Uddannelse
UDSKOLING
Vægt: 
0.19
Anmeldelser: 


[…] "Dette sted rummer hele det 20. århundredes europæiske historie og forgangne kultur, som Oscar K. ynder at henvise til og subtilt skriver sig oven på. Lighuset i Breslau indeholder vilde historier om politik, private intriger, ildebrande, forbudte seksuelle relationer og misbrug. Indimellem afbrydes de rå historier af poetiskformede kærlighedserklæringer, der bliver udsagt mellem de sære personager, hvis skæbner er formet af lige dele grusomhed, udsathed og eventyrlyst: Mellem hustrumordere og voldtægtsforbrydere finder man krumbøjede gamlinge og ensomme drenge med afrevne ører. Dorte Karrebæks illustrationer understreger både de groteske og de poetiske elementer. Hun har en helt eminent evne til at tegne lidelse og smerte med en snert af ironi. Hendes mange barneansigter med stirrende øjne, åbne munde og forskellige hovedbeklædninger bidrager til den overordnede stemning af vildskab og undergang. 

[…] Lighuset i Breslau er en værdig afslutning på en tour de force af litterære barndomsfortolkninger, som allerede har givet stof til mange debatter om børne- og ungdomslitteraturens rolle og beskaffenhed. 

[…] Lighuset i Breslau henvender sig til nysgerrige læsere med en vis modenhed og litterær erfaring."

(Weekendavisen, 22. februar 2019 , Sektion 3, Bøger, side 14. Af Anne Karlskov Skyggebjerg)
Læs hele anmeldelsen på weekendavisen.dk (kræver abonnement)


Lighuset i Breslau" kickstarter de eksistentielle tanker
"Lighuset i Breslau" er en fiktiv erindringsroman med afrevne stumper af liv og med en filosofisk grundtanke, der udfordrer læseren.
 […] Der er åbnet for alle sluserne og mulighederne i denne filosofiske antierindringsbog. Det bliver ikke mindre festligt af, at det er Dansklærerforeningen, der har udgivet bogen og foreslår den læst af de ældste klasser. Jo, jeg vil mene, at der er noget at tale om for såvel voksne som unge i denne bog, som kun vanskeligt lader sig sætte i bås."

(Kristeligt Dagblad, 8. januar 2019, 1. Sektion, side 6. Af Damian Arguimbau)
Læs hele anmeldelsen på kristeligt-dagblad.dk


❤❤❤❤❤ fra Steffen Larsen til "Lighuset i Breslau"

”Sikke en bog! Har man nogensinde oplevet noget lignende?
Oscar K.s svanesang om ’Lighuset i Breslau’ er en poetisk og tankevækkende drøm om en tid, som ikke var. Og det er mesterligt tegnet af Dorte Karrebæk.

[…] Læseren bliver forført og senere ført ned i de menneskeskabte tunneler under byen, der led så skrækkeligt først under Hitler og siden under Stalin. 

[…] Den smukkeste udgivelse
Sproget er fast og flosset på samme tid. Man skal gætte sig til sammenhænge og tidslinjer. Til lyde og lugte. Men de enkelte situationer – som når den evigt ugifte Malgorzata skærer halsen over på sig selv med et fint lille snit – står knivskarpt. Som bogværk er det en af de smukkeste udgivelser, jeg har set. Forsiden trækker dig ind i erindringens tusmørke. Dorte Karrebæks henkastede og af tiden afblegede illustrationer er mesterlige.”

(Politiken, den 19. december 2018. Af Steffen Larsen)
Læs hele anmeldelsen på politiken.dk


"[…] En flot og drømmeagtig beretning om Oscar K.'s oplevelser som barn og ung i Breslau. Hans far er dansker og hans mor polak og bogen vrimler med personer, som alle har hver deres spændende historie. Fortællingen er fuld af overraskelser og der er stof til mange analyser og samtaler i dansktimerne i udskolingen. Dorte Karrebæks tegninger er, som fortællingen, fulde af stemning, mystik og overraskelse. […] En flot bog til folkebibliotek og PLC."
(DBC Materialevurdering, 10. december 2018. Af Lars Larsen)
Læs hele materialevurderingen (pdf)

Lighuset i Breslau
– Indgange til arbejdet med Oscar K.’s roman i grundskolens ældste klasser 

Hent forløbet her.