Malk de Koijn modtager Tankestregen 2015

De tre rappere fra det fiktive homeland ’Langestrand’ modtager Tankestregen 2015, fordi de ”gang på gang gør de kendte ord ukendte, låner af det gamle og betaler tilbage med noget nyt”.

Den danske rapgruppe Malk de Koijn er modtager af Dansklærerforeningens pris, Tankestregen 2015. Trioen får prisen for at have skabt sit eget sproglige univers med pudsige oversættelser, skæve rim og underfundige omskrivninger, der vækker nysgerrighed og eftertanke hos den, der lytter.

Ved overrækkelsen af prisen glædede formanden for Dansklærerforeningen, Jacob Buris Andersen, sig over, at Malk de Koijn har fundet vej til lærebøger og antologier og er blevet fast pensum både i folkeskolen og på gymnasierne. Gruppens tekster har en høj stjerne hos mange dansklærere, fordi de meget billedrige og eksperimenterende tekster ofte giver nogle spændende analyser hos eleverne.

Jacob Buris Andersen sagde i sin tale, at det er kombinationen af rim, rytme, genbrug fra andre tekster, kulturelle referencer og meget frie oversættelser, der skaber det særlige univers, der giver Malk de Koijn sit helt eget sprog på den danske musikscene.
”I får altså prisen, fordi I hverken er hyggelige eller selvhøjtidelige eller platte, men gang på gang gør de kendte ord ukendte, låner af det gamle og betaler tilbage med noget nyt og sørger for, at det rimer uden at blive kedeligt”, konkluderede formanden for Dansklærerforeningen, ved prisoverrækkelsen.

Uhøjtidelig selvironi
Når Tue Track, Geolo Geo og Blæs Bukki er på scenen som Malk de Koijn, bevæger de sig i det fiktive univers Langestrand, der opstod, da et af medlemmerne af gruppen på et tidspunkt sendte et postkort hjem fra Long Beach. Med en legende og eksperimenterende tilgang til lyd og ord har gruppen siden dannelsen været et modsvar på 1990’ernes meget selvhøjtidelige hiphop fra den amerikanske vestkyst – som de tre danske musikere i høj grad er inspireret af. Selvironien kommer blandt andet til udtryk med det tøj, som de tre musikere og sangere ofte er iført ved deres koncerter – mere sjovt end sejt.

Malk de Koijn har nået deres store anerkendelse og popularitet på baggrund af blot tre albums siden dannelsen i 1994 – og hver udgivelse er blevet mødt med begejstring fra anmelderne. Gruppen har modtaget en lang række hædersbevisninger for sin musik, blandt andet er to af de tre albums kåret som ’Årets danske udgivelse’ ved Danish Music Award.

En af de tunge anerkendelser
Når de tre rappere forlader deres øvrige musikalske projekter og civile jobs og finder sammen som Malk de Koijn, sker det altid til udsolgte, farverige koncerter og stor mediebevågenhed. Men uden for scenen er de tre medlemmer meget private, og kun sjældent giver de interviews. Med bogen ’Postkort fra Langestrand’ fra sidste år lukkede gruppen dog publikum ind i det koijnske univers med fortællinger, billeder og ikke mindst teksterne, som her for første gang udgives samlet. Bogen er blevet til i et samarbejde med forfatteren Christian Langballe.

”Jeg ved, de er utroligt glade for prisen fra Dansklærerforeningen og ser det som en af de helt tunge anerkendelser. Det fortæller også noget om Dansklærerforeningen, at den favner så bredt, at den det ene år kan give Tankestregen til professor Jørn Lund og i år giver prisen til Malk de Koijn. Det vidner om kulturel bredde,” siger promoter Jesper Kemp fra Beatbox Booking på vegne af gruppen i forbindelse med tildelingen af Tankestregen.

Femte modtager af Tankestregen
Malk de Koijn er den femte modtager af Tankestregen. Prisen er tidligere tildelt sprogprofessor Jørn Lund (2014), professor Ellen Krogh (2013), forfatter Helle Helle (2011), mens sanger, sangskriver og forfatter Steffen Brandt var den første prismodtager i 2010. Med prisen følger 10.000 kr. og Dansklærerforeningens logo som kobberskulptur.
Tankestregen blev indstiftet i forbindelse med Dansklærerforeningens 125 års jubilæum i 2010. Det er foreningens bestyrelse, der finder frem til den årlige modtager, og prisen kan gå til forfatter, en kulturinstitution eller til en person, der har betydet noget for udvikling af faget eller som har haft en særlig betydning for udvikling af og/eller udbredelse af viden og bevidsthed om det danske sprog. 

Læs mere om Tankestregen, og se tidligere modtagere af prisen.