Min øjesten

Min øjesten

Billedroman
Af Merete Pryds Helle
ISBN: 
9788772110783
Målgruppe: 
4.-7. klasse

**Nomineret til Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris 2020!**

Min øjesten er Merete Pryds Helles fortælling om en pige, hendes søster der har et glasøje og om familierelationer, der kan være svære. En underfundig fortælling i ord og billeder til de 10-14-årige. Min øjesten indgår i serien Billedroman og er smukt illustreret af Helle Vibeke Jensen.

Levering 1-3 dage
Kr. 169,00
Medlemspris: Kr. 126,75 (gælder kun på ét eksemplar)
Alle priser er ekskl. moms

Beskrivelse

Yderligere info

Anmeldelser

”Min søster har et glasøje.
Hun får hele tiden skiftet
det ud, for farven i glasøjet
passer ikke til det andet.

Far siger, at det ikke er min skyld,
det med, at min søster har glasøje.
Men han siger også, at det ikke er
hans skyld, at mor er flyttet hjem
til min storesøster Jasmin, der bor
på kollegie. Og det tror jeg, er forkert.”


Min øjesten er Merete Pryds Helles fortælling om en pige, hendes søster der har et glasøje og om familierelationer, der kan være svære. En underfundig fortælling i ord og billeder til de 10-14-årige. Min øjesten indgår i serien Billedroman og er smukt illustreret af Helle Vibeke Jensen.


Se uddrag fra bogen.

Nomineringer:

**Nomineret til Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris 2020!**

**Nomineret til Weekendavisens Litteraturpris 2019**

ISBN: 
9788772110783
Antal sider: 
48
Årstal: 
2019
Forlag: 
Dansklærerforeningens Forlag
Uddannelse
MELLEMTRIN
UDSKOLING
Vægt: 
0.22
Anmeldelser: 

"[…] Dette er en av årets mest originale utgivelser. […] Dette er en forunderlig fortelling om søstre, syn og skyld. Også de voksnes liv kan være vanskelig. Gjennom sirlige mønstre der øyne og sirkler flyter over i hverandre skapes et helt eget, suggererende uttrykk. Både tekst og bilder tar oss med inn i hodet til jenta som snakker. 
Foreldre som går fra hverandre er et stadig vanligere tema i bøker for barn. I denne boken ligger tematikken under, helt fra starten, og er tett forbundet med jentas opplevelse av skyld. En spennende og eksperimentell bok."

(nrk.no/kultur, 26. oktober 2020. Af Anne Cathrine Straume)
Læs hele anmeldelsen. 


” […] Min øjesten favner vidt, og har så mange symboler som kan drøftes og så mange betydninger vi kan lete etter at det rett og slett ikke lar seg gjøre – og kanskje er det heller ikke meningen. Man kan alltids innvende at Min øjesten er utilgjengelig og at målgruppa er uklar, så krevende som den er. Like fullt er det viktig at slike bøker finnes, og det er fint at boka blir synliggjort slik den blir når den er nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris. Det gjør ikke nødvendigvis noe at vi ikke begriper alt: Boka får oss til å tenke, til å undre – og kanskje viktigst av alt: til å se hvor lite vi ser."
(barnebokkritikk.no, 26. oktober 2020. Af Hilde Dybvik)
Læs hele anmeldelsen.


Emnerne er tunge i de bøger, der kan vinde Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris
[…] Merete Pryds Helle og Helle Vibeke Jensens bog, "Min øjesten", handler om skyld og rummer også en stærk fascinationskraft. Den handler om en ung pige og hendes familie. Pryds Helle driver handlingen frem via en slags associationsrække. Som læser dykker man straks ned i historien og lader sig blive ført og ikke mindst rørt undervejs. Bogen starter således: "Min søster har et glasøje. Hun får hele tiden skiftet det ud, for farven i glasøjet passer ikke til det andet øje." I næste afsnit kan vi læse, at "farven i det levende øje skifter mellem gulbrunt, kaffebrunt, tigerøjebrunt, musebrunt, lortebrunt. Mor siger, at det er, fordi farverne altid skifter i det levende, at man aldrig kan holde fast i noget som helst."  Hurtigt derefter hører vi om faderen, der siger, at det ikke er fortællerens skyld, at søsteren har et glasøje. "Men han siger også, at det ikke er hans skyld, at mor er flyttet hjem til min storesøster Jasmin, der bor på kollegie. Og det tror jeg, er forkert." Helle Vibeke Jensen bruger en illustrationsmetode, hvor en subtil forbindelse binder de enkelte opslag til hinanden og til historien. Hendes illustrationer er grafisk stærke og fremtræder som suggestive flader med enkelte genkendelige elementer. Der er ting i billederne, der er skarpe, andre uskarpe, og mønstrene har så mange detaljer, at man oplever en vis hypnotisk fascination, der giver klangrum til romanens smukke sprog."
(kristeligt-dagblad.dk, 22. oktober 2020. Af Damian Arguimbau)


” […] Dette års nomineringer indeholder en genremæssig spændvidde fra enkel dyrefabel i børnehavehøjde til en nok så kompleks historisk roman for de næsten voksne læsere. Feltet omfatter fem billedbøger for mindre børn, tre illustrerede romaner og en digtsamling plus fem ungdomsromaner. Samlet dækker indholdet fra det lille barns mestring af hverdagen til teenagerens accept af grusomhed og død som et uomgængeligt vilkår. […] Øjesymbolik er også vigtig i Merete Pryds Helle og Helle Vibeke Jensens billedroman Min øjesten, som også var indstillet til Weekendavisens litteraturpris 2020. Universet er nok magisk, men i en helt anden betydning end i fantasyfortællingerne. Hos Merete Pryds Helle er udgangspunktet det ordinære liv i en moderne samspilsramt familie. Hovedpersonen, et pubertetsbarn, føler skyld over for sin søster, som har fået glasøje efter et cykelstyrt, hvor begge børn var involveret. Glasøjet viser sig dog at være et samlingspunkt og en ny optik til at reflektere og løse livets genvordigheder. Helle Vibeke Jensen har forsynet bogen med magiske mønstre, øjne og blomster, som lader sig fortolke efter behag.
(Weekendavisen.dk, 21. oktober 2020, Anna Karlskov Skyggebjerg)


"En smuk og følsom fortælling om svære familierelationer set gennem et barns logik. […] Som læser dykker man straks ned i historien og lader sig blive ført og ikke mindst rørt undervejs. […] At få Helle Vibeke Jensen til at illustrere bogen er lidt af en genistreg, for også hun bruger en metode, hvor en subtil forbindelse binder de enkelte opslag til hinanden og til historien. Hendes illustrationer er grafisk stærke og fremtræder som suggestive flader med enkelte genkendelige elementer. De består både af tegnede elementer og forskellige materialer, der er klippet sammen i et mønster. Der er ting i billederne, der er skarpe, andre uskarpe, og mønstrene har så mange detaljer, at man oplever en vis hypnotisk fascination, der giver klangrum til romanens smukke sprog. […] Min øjesten" er i det hele taget en utrolig vellykket og helstøbt bog, som man nyder at gå på opdagelse i."
(Kristeligt Dagblad 23. november 2019, Sektion 9, Side 46. Af Damian Arguimbau)


"Den tekstlige magi er understøttet af Helle Vibeke Jensens karakteristiske illustrationer, som indeholder detaljerede figurer og genstande, der er sat sammen i digitale collager."
(Weekendavisen, 16. august 2019. Af Anna Karlskov Skyggebjerg)


[…] "Min øjesten" er en utrolig smuk og følsom børnebog om en ung pige og hendes familie. […] "Min øjesten" er i det hele taget en utrolig vellykket og helstøbt bog, som man nyder at gå på opdagelse i."
(Kristeligt Dagblad 20. juni 2019 Sektion 1. Af Damian Arguimba)


Steffen Larsen giver fem hjerter til "Min øjesten" ❤❤❤❤
[…]"Min øjesten" svæver ubesværet ud og ind af virkelighed og drømmesyner, og sikke syner! […]efterlader en flerfarvet følelse af grokraft og venlighed. Det skal nok gå! Ikke mindst på grund af Helle Vibeke Jensens fortryllede kompositioner af øjne, nat og blomster. Sikke syner!"
(Politiken den 26. maj 2019. Af Steffen Larsen)


"En billedroman, når den er bedst. Teksten er vedkommende og næsten poetisk skrevet. Illustrationerne er smukke på den udfordrende måde. Der skal tænkes og reflekteres over såvel tekst som illustrationer. Dette er en multimodal tekst, som vil være meget velegnet til undervisning på både mellemtrin og i udskolingen.
[…] Skal helt sikkert indkøbes til både PLC og folkebibliotek. Det vil være en god ide at købe klassesæt på de pædagogiske fællessamlinger."

(DBC, uge 21/2019. Af Ingelise Blom Hansen)
Læs hele vurderingen (pdf)