N. F. S. Grundtvig - en kanonforfatter

N. F. S. Grundtvig - en kanonforfatter

Af Thorkild Borup-Jensen
ISBN: 
9788779965713
Målgruppe: 
7.-10. klasse
stx
hf
hhx
htx og eux

Bogen præsenterer i ord og billeder forfatteren og hans forfatterskab.

Levering 1-3 dage
Kr. 149,00
Medlemspris: Kr. 111,75 (gælder kun på ét eksemplar)
Alle priser er ekskl. moms

Beskrivelse

Yderligere info

Ekstramateriale

N. F. S. Grundtvig - en kanonforfatter indledes med en præsentation af Grundtvigs forfatterskab og to af dets bærende værdier: kærlighed og fællesskab. I bogens andet kapitel beskrives Grundtvigs særprægede arbejdsvaner, og det betones, at det håndgribelige og konkrete næsten altid er udgangspunkt for hans skriverier. Således også i hans livsværk: salmerne, der både er selvskrevne og bearbejdelser af ældre, udenlandske salmer. Op mod to femtedele af den nuværende salmebogs bidrag stammer fra hans hånd.

I tredje kapitel skildres Grundtvig som noget af en provokatør, og spotlyset rettes mod hans kamp for sandhed og retfærdighed i næsten alle livets anliggender. Med etableringen af højskolen søger han at give den jævne mand et uddannelsesmæssigt løft for derigennem at styrke hans selvværd og således øge forudsætningen for at kunne blive en aktiv samfundsborger.

I sidste kapitel peges der på den omfattende påvirkning og indflydelse Grundtvig har haft på såvel samfundets institutioner – f.eks. folkekirken og folkeskolen – som på yngre forfattere, især inden for landets grænser, men også uden for.

Om Grundtvig sagde Hal Koch allerede i 1940: ”Jeg tvivler på, at man i noget andet land vil kunne finde et enkelt menneske, som har sat så dybe spor som han i sit folks liv.”

Bogens kapitler kan tages op hver for sig og i selvvalgt rækkefølge.

Bogen er fjortende og sidste bind i Dansklærerforeningens Forlags kanonserie, der præsenterer de 14 forfattere fra Undervisningsministeriets kanonliste.

Serien er af Selskabet Bogvennerne præmieret som et af ”Årets bedste bogarbejder” i 2010.

Bøgernes mange illustrationer udgør sammen med billedteksterne en væsentlig del af fremstillingen. Bøgerne er tilrettelagt, så de i folkeskolens ældste klasser kan læses i uddrag og indgå i samspil med andet materiale i den obligatoriske kanonlæsning. I gymnasiet kan bøgerne anvendes som baggrundsstof og orientering, f.eks. i forbindelse med såvel individuelle opgaver som projektarbejde.  

N. F. S. Grundtvig - en kanonforfatter indgår i serien Kanonforfattere, der præsenterer alle 14 kanonforfattere.

ISBN: 
9788779965713
Antal sider: 
96
Årstal: 
2012
Forlag: 
Dansklærerforeningens Forlag
Uddannelse
UDSKOLING
STX
HF
HHX
HTX
Vægt: 
0.27

Find inspiration til arbejdet med dansk litteraturs kanon
dansklf.dk/kanonarbejde kan du finde eksempler på konkrete faglige forløb til forskellige årgange, faglige artikler, eksempler på udgivelser og oversigter. Brug ideerne direkte eller som afsæt for dine egne forløb.