Naturhistorier

Naturhistorier

En litteraturhistorisk temabog
Af Sidsel Toft Christensen og Ivar Lærkesen
ISBN: 
9788779967311
Målgruppe: 
stx
hf
hhx
htx
eux

Menneskets forhold til naturen er et centralt tema i vores kultur og derfor også en oplagt prisme at se litteraturhistorien gennem. Det gør Naturhistorier, som er en litteraturhistorisk arbejdsbog med korte periodeintroduktioner, antologi og arbejdsopgaver.

Levering 1-3 dage
Kr. 229,00
Medlemspris: Kr. 171,75 (gælder kun på ét eksemplar)
Alle priser er ekskl. moms

Beskrivelse

Yderligere info

Anmeldelser

Naturhistorier er en litteraturhistorisk temabog. Den afdækker vores forhold til naturen gennem skiftende perioder og handler derved også om vores bevidsthedsformers historie sådan som de kommer til udtryk i litterære tekster.

På baggrund af de store klimaudfordringer er menneskets forhold til naturen blevet et påtrængende tema i disse års politik og kunst. Bogen beskæftiger sig derfor med aktuel kritik af vores naturforhold, men undersøger også den historiske baggrund for dette naturforhold gennem syv historiske nedslag med introduktionstekster, antologitekster og arbejdsspørgsmål til hvert afsnit. Temaet fungerer som et prisme for en litteraturhistorisk læsning.

Bogen er ikke en traditionel litteraturhistorie, alene af den grund at litteraturhistorien læses fra et nutidigt synspunkt. Når man gør det, vil der opstå steder hvor man begynder at undre sig. De steder kan bedst forstås ved at læse bagud til andre perioder. På den måde forsøger bogen at skabe muligheder for litteraturhistoriske indsigter hos eleverne og ikke kun litteraturhistorisk paratviden.

Se indholdsfortegnelse og introduktion.

ISBN: 
9788779967311
Antal sider: 
272
Årstal: 
2016
Forlag: 
Dansklærerforeningens Forlag
Uddannelse
STX
HF
HHX
HTX
Vægt: 
0.50
Anmeldelser: 

"Jeg har for lidt spalteplads, ganske enkelt, til at anmelde denne lækkerbisken af en tema-antologi-arbejdsbog med litteraturhistoriske nedslag. 

Det eneste nedslående er timingen for udgivelsen… og det er ikke engang nedslående for bogens indhold, men sandsynligvis deprimerende for den horde af dansklærere, der ikke fik øjnene op for bogen inden AT 2017. Bogen passer som fod i hose til Menneskets forhold til naturen, men selvom flere fødder måske er blevet placeret en anelse ved siden af hosen, så er det heldigvis på mode at smøge bukserne godt op og genbruge med stil. Jeg tror på, at mange elever og lærere i fremtiden vil få stor glæde af Naturhistorier – en litteraturhistorisk temabog.

Nu til opløftelsen: Naturhistorier – en litteraturhistorisk temabog er skrevet af Sidsel Toft Christensen og Ivar Lærkesen og udgivet på Dansklærerforeningens Forlag i 2016. Bogen ridser tematisk i litteraturen ned gennem historien fra i dag til 1000 tallet, hvilket betyder, at eleverne vil få en fornemmelse af perioderne med deres egen tid som udgangspunkt. Den går ikke litteraturhistorisk til værks i klassisk forstand, men foretager et smallere rids med naturen – i bredeste forstand – som fokus. På den måde lader bogen forskellige tiders forhold til og udsagn om naturen tegne en udvikling gennem litteraturhistorien, og det gør den glimrende. Bogen er velegnet til 2.g og især 3.g, da eleverne nok bør have en litteraturhistoriske viden ud over det bogen præsenterer, men det gør bestemt ikke bogen mindre god. Det efterlader nemlig mere sideplads til gennemarbejdede arbejdsspørgsmål, forslag til undervisningsforløb, lange linjer, tværfaglige samarbejder, skriftlige opgaver – you name it! Og så har jeg slet ikke nævnt det smukt udvalgte billedmateriale og de skematiske oversigter over perioderne, som mine elever ofte efterspørger. Jeg kan ikke vente med at anvende Timothy Mortons begreber the mesh og mørk økologi i forbindelse med analyser af Theis Ørntofts Digte 2014! Ja, det var en teaser." (Dansknoter 2/2017. Af Michael Ross Sinclair)
Se anmeldelsen (pdf)