Breaking news og mediemos – Jens Raahauge blogger på folkeskolen.dk

folkeskolen.dk, 2. januar 2019. Blog af Jens Raahauge

»Sådan et nytår med væsentligt indhold og forunderlige medier må da influere på de fælles mål, hvis eleverne skal have en fremtid som kommunikationsudøvere.

Godt nytår!

Det startede med en fint og balanceret nytårstale af KM Dronningen. Refleksioner med bisætninger, semikoloner og det hele - og med direkte henvendelser til børnene. Dette kunne ikke mindst opleves som tiltro til, at vi skal lytte til børn, sådan som det faktisk fremgår af Konventionen om Barnets Rettigheder. Og som fx UNICEFs rettighedsskoler arbejder på grundlag af.   

Dronningen har fortsat sin reflektoriske stil, selv om især Anders Fogh Rasmussen - men også Helle Thorning - forsøgte at ændre nytårstalesproget fra at være tænksomt til at være reklame- og puncbhline-orienteret. Lars Løkkes tale placerer sig en smule i dronningeretningen i forhold til forgængerne. Men den vender vi tilbage til i en eller anden forstand.

For først må jeg lige nævne en artikel fra Horsens Folkeblad fra nytårsdag. Her annoncerede en artikel fra  Hedensted Kommunes lokalområde "mindre præst til hjemmeplejen". Og det er da guddommeligt. Man ser hårtotten, der kun lige kan rage op over prædikestolen, og kommer til at tænke på den vidunderlige Kim Fupz/Rasmus Bregnhøi-bog En julehistorie - og så alligevel ikke, hvor sæsonarbejderen julemanden blandt andet bliver fyret som ekspedient i en bagerbutik, fordi han ikke når op over disken. Dagbladene og nyhedshjemmesiderne vrimler med overskrifter og mellemrubrikker, der i knaphedens navn bringer det glade nonsens. Det må man tilsynelandende øve sig i, hvis der skal være format over knapheden. Mindre lærer til læringen.

Men så til årets statministernytårstale. Der er åbenbart ikke stemmer i folkeskolen for tiden. Dette område blev, sammen med det stigende antal børn, der lever i fattigdom, og de mange børn, der mistrives med regeringsstøtte i asylsystemet, forbigået i en tale, der ellers søgte at løfte sig op over populisme og internationale selvtilstrækkeligheder - og som netop ved disse udeladelser blev populistisk og selvtilstrækkelig.  Den særlige oplevelse af denne nytårstale, som jeg så på TV2, blev imidlertid skabt af tv-stationen og ikke af statsministeren. Just, som han igennem sit kropssprog signalerede ansats til gode pointer, kom et gult bånd løbende med Breaking News om Storebæltsbroens lukning. Bagefter viste det sig, at ingen i rummet havde hørt den passage af henvendelsen til nationen. En mediemæssig svinestreg - eller en håndsrækning til en statsminister fra en regeringsvenlig tv-station? Læren heraf kunne være, at elever skal opbygge kompetence i at sende krydsinformationen ind over fx en fremlæggelse, hvor der er passager, de gerne ser overhørt, eller hvor andres fremlæggelser skal forstyrres.       

Og når vi nu er ved Breaking News, så virker dette begreb skamredet helt ud over nyhedskanten. Til morgen her på den anden dag i 2019 skete der en togkatastrofe på Storebæltsbroen. Lige så voldsom den har vist sig at være, lige så bedøvet er man blevet af flere timers Breaking News, hvor journalister fra de utroligste positioner gav oplysninger om, at der stadig ikke var noget nyt. Og da den forfærdelige nyhed, så blev åbenbar, var man som seer dysset så meget i retning af nyhedscoma, at det tog sin tid at fatte ulykken og dens omfang.  Det burde opfattes som krænkende for ulykkens ofre, at man træder vande på en måde, der minder om dengang, Tivoli ikke kunne få ild i krudtet, og entertaineren Preben Uglebjerg fra Rådhudspladsen live sang "Vi venter stadig på fyrværkeri" på Beatles-melodien Yellow Submarine. Men, hvis denne manglende interesse for nyhedens egentlige substans og bestræbelse på blot selv at være i fokus er det nye sort, så bør eleverne i kommunikation lære at lade munden gå i timevis uden at sige noget.    

Godt nytår, der ikke bliver helt mediemoset!«


Jens Raahauge, bestyrelsesmedlem i Dansklærerforeningens Folkeskolesektion.