Det gode fotografi – Jens Raahauge blogger på folkeskolen.dk

folkeskolen.dk, 15. februar 2017. Blog af Jens Raahauge

»World Press Photo har netop kåret vinderen af årets pressefoto. Hvad er det, der gør et fotografi godt? Hvad er det, et godt fotografi i særlig grad kan fortælle? Politikens fotochef har nogle bud, som vi kan lære af til undervisningsbrug.

I medlemsbladet, DANSK, fra december 2016 kan Dansklærerforeningens folkeskolelærere læse en samtale imellem fotochef Thomas Borberg fra Politiken og dansklærer Katja Gottlieb, som også skriver eminente klummer på folkeskolen.dk. Jeg var så heldig at få lov til at overhøre samtalen - og skrive om den. I kan finde bladet her - og blandt andet fornemme Katja Gottliebs faglige glæde ved nogle øjenåbnende pointer.  

dansklf.dk/dansk (årgang 2016, nr. 4)

Nu er Årets pressefoto 2016 fundet: Billedet af mordet på den russiske ambassadør i Tyrkiet. Som en opvarmning til kåringen af dette billede som vinder har Politikens fotochef lavet en gennemgang af de hidtidige vindere af World Press Photos konkurrence fra 1955 til i dag. Denne præsentation kan findes her:

politiken.dk/fotografier/art5774288/H%C3%B8r-Politikens-fotochef-fort%C3%A6lle-om-samtlige-vinderbilleder-fra-World-Press-Photo-fra-1955-til-i-dag

Denne guidning gennem den store mængde vinderbilleder er en oplagt gave til dansk-, billedkunst- og samfundsfagslærere, fordi den - akkurat som en lødig og personlig litteraturformidling - er forudsætningen for, at det overhovedet giver mening at arbejde med mål for, hvad eleverne skal lære vedrørende litteratur og fotografi. Her bliver vi løftet op i et luftlag, hvor blandt andet ramthed, virkemidler, sammenhænge, perspektiver og empati hæver gennemgangen langt op over læringsmålstyringens golde instrumentalisme. Derfor lykkes det Thomas Borberg at ramme os, så vi får behov for og lyst til at glemme os selv og lære noget mere, og at arbejde med nogle mål for, hvad vi vil fordybe os i og få viden om og indsigt i.

Thomas Borberg kan i øvrigt opleves på Dansklærerforeningens kommende dansklærerdage den 26. april i Fredericia /den 3. maj i Roskilde. Disse  kurser bliver annonceret i næste uge på Dansklærerforeningens hjemmeside, www.dansklf.dk.«


Jens Raahauge, bestyrelsesmedlem i Dansklærerforeningens Folkeskolesektion.