Er du lidt pissed off eller hvad? Det må du da være, siden du slutter din sætning med et punktum.

politiken.dk, 23. april 2019. Af Lotte Thorsen

"Vi sætter ikke længere punktum i slutningen af vores tekstbeskeder. Tegnsætningens både mindste og hidtil vigtigste tegn er blevet udkonkurreret af blandt andet emojis. Det betyder til gengæld, at punktum har fået en ny og anden betydning i sms’er og på Messenger.

Martin: »Har du stadig lyst til at mødes i aften?«

Frank: »Nej. Sorry.«

Martin: »Lidt pissed off eller hvad?«

Frank: »Nope.«

Martin: »Hvorfor så punktummerne (græde af grin smiley)«

Sådan lyder en udveksling mellem to teenagere på WhatsApp. Og det er en reaktion, man jævnligt får – især fra yngre mennesker – hvis man skriver punktum i slutningen af en besked på sms, Messenger eller WhatsApp. Punktummet er nemlig på vej ud af vores tekstbeskeder. Det er blevet udkonkurreret af andre tegn og emojis og er ved at forsvinde helt som afslutningstegn.

For nylig fik formand for Dansklærerforeningens gymnasie- og hf-sektion, Birgitte Darger, at vide af sin 21-årige søn, at han opfattede det meget alvorligt og nærmest, som om hun skældte ud, når hun satte punktum i slutningen af en besked til ham.

»Han sagde, at hvis jeg skrev til mine elever på den måde, ville de nok blive lidt stødt, for man sætter altså ikke punktum, hvis man er i gang med en samtale. Mine elever var helt enige med ham. Man gør det ikke, hvis man gerne vil have, at den, man skriver til, tager tråden op«, siger hun.

Engang var et punktum bare en naturlig pause i en tekst. Nu betyder det langt mere end det på de sociale medier. I takt med at emojis er flyttet ind i vores skriftsprog online og ofte bruges til at afslutte en besked, bliver beskeder, der slutter med et punktum, opfattet som sure eller afvisende. En slags grammatisk smæk med døren.

[…] 

Spørgsmålet er, om den ændrede brug af punktum online på længere sigt får konsekvenser for hele ortografien og skriftsproget. Indtil videre kan formand for Dansklærerforeningens gymnasie- og hf-sektion Birgitte Darger ikke se nogen afsmitning i elevernes opgaver.

»Eleverne er langt hen ad vejen godt klar over det med kontekster. De forstår godt, at hvis de skal lave en skriftlig aflevering, så er det ikke sms-sprog. Måske er eleverne faktisk i dag intuitivt mere bevidste om det, fordi de godt ved, hvad det koster på de sociale medier at ramme skævt. De sætter jo heller ikke smileys i skoleopgaverne. At sætte smileyer og udelade punktummer oplever jeg som en både grafisk og kommunikativ bevidst handling, som går ud på at skrive i en tråd«, siger hun."

Læs hele artiklen på politiken.dk (Kræver abonnement)