Først pisser de på os, så.... – Jens Raahauge blogger på folkeskolen.dk

folkeskolen.dk, 28. januar 2021. Blog af Jens Raahauge

»Er forslaget om en ny læreruddannelse parfume på en ildelugtende virkelighed?

Da jeg snusede til forslaget om en ny og fri læreruddannelse i Herning, kom jeg til at tænke på den gamle talemåde om, at først pisser de på os, så siger de at vi stinker.

Se, først nedbrød de læreruddannelsen, og nu siger de, at den ikke hænger sammen.

De nedbrød den gennem modulisering og det, Morten Østergaard kaldte "faglig fortætning", for at at den skulle matche den læringsfiksering, som reformen trak ned over folkeskolen.

Og derfor spørger jeg bare, om det ikke var mere oplagt at genskabe en fri læreruddannelse, der bygger på vores tradition?

Dette forudsætte selvfølgelig, at man også genskaber en fri folkeskole, der bygger på en undervisning udført af lærere, der har er uddannet til at udfolde professionen der.

Omvendt spørger jeg mig selv om, hvordan man tænker lærere, der er uddannet på en ny, fri læreruddannelse, skal kunne anvende deres frihed i den reformerte læringsskole?

Indrøm dog, at I tog fejl, og brug ikke tid på at lægge en ny parfume hen over de reformer, der lugter af modulisering og fortætning. Syv strøg med deoen: Det minder for meget om politisk truckervask!«


Jens Raahauge, bestyrelsesmedlem i Dansklærerforeningens Folkeskolesektion.