Fixvoresbanner.dk – Jens Raahauge blogger på folkeskolen.dk

folkeskolen.dk, 24. juni 2017. Blog af Jens Raahauge

»Når man ser bannerne på studenternes køretøjer, må man forundres. De er jo dårligere end de fleste håndværkerrim. Måske skulle rektorerne give klasserne penge til fixvoresbanner.dk - for at styrke uddannelsens anseelse."

I de tider, hvor alle-børnene-kiggede-ned-i-blenderen-undtagen-Conny-/det-var-hendes-pony og lignende vers florerede, havde jeg en morsom oplevelse i en klasse, hvor en elev - midt i floden af eksempler - kom med sin remse: "Alle børnene så Disney Sjov undtagen Ali. Han sov!" Applausen var lige så stor som regelbruddet, som nok var ufrivilligt.

Men ikke alle ufrivillige regelbrud giver applaus. Slet ikke når de fremføres ufrivilligt af dem, "som verden nu ligger åben for" (Citat fra en dimissionstale).

På en tur gennem Nordsjælland fredag blev man for eksempel mødt af tekster som: "Det er så nemt at være kendt / Derfor bliver 3J aldrig glemt", "Vi startede 30 / Nu er vi 20 / resten ku' ik' snyde", "Hvis Trump kan blive præsident / så kan vi blive student", "Gym var fuld af smerter / men når det kommer til druk er vi eksperter" og "Ikke flere søvnløse nætter / Nu skal vi kneppe til kinky fætter".

De tre første er jammerlige, både hvad angår rim og sprogrytme. De to sidste kan gå an - uden på nogen måde at være elegante. faktisk var det kun "Bim bam busse / her er kun kusse / - og seks dillere", der nærmede sig folkeskoleelevens omtalte remse om Disney Sjov.

På vejen blev jeg overhalet af en varevogn med følgende slogan: "Hvis det haster / Tryk på disse taster". 

Og det gør jeg så. For jeg tror på, at sansen for sproglig kvalitet betyder noget for bedømmelsen af det miljø, der står som afsender af det sproglige udtryk; selv når der er tale om sprogbrug i en afslappet og festlig situation. Derfor var det måske en idé, at de, der ønsker at højne uddannelsernes anseelse, oprettede en hjælp til de bannermalende studenter. Fixvoresbanner.dk, hvor landets bedste tekstforfattere skal sidde klar, burde være en rentabelt investering i disse tider, hvor konkurrencen om placeringer på offentlighedens anseelsesbarometre er så stor.« 


Jens Raahauge, bestyrelsesmedlem i Dansklærerforeningens Folkeskolesektion.