Har vi et børnelitteraturinstitut? JA! – Jens Raahauge blogger på folkeskolen.dk

folkeskolen.dk, 15. februar 2019. Blog af Jens Raahauge

»Det spørgsmål har jeg fået stillet her på det seneste af personer, der vil gerne vil promovere dansk børnelitteratur. Og når man sammenligner med Norge og Sverige forekommer området ikke forkælet her til lands.

Mine seneste blogindlæg har bestået af indtryk fra Nordisk Barnebokkonferanse i Stavanger, hvor jeg har haft den ære og glæde at være en del af programrådet, som har bestået af mennesker med forskellige baggrunde: en bibliotekar, to forskere, en forlægger og en grundskoleunderviser.

Mødet med de mange børnelitteraturinteresserede og -interessenter fra andre dele af Norden er både berigende og tankevækkende. Det berigende vil jeg forholde mig til i senere blogindlæg, men her vil jeg pege på et spørgsmål, som jeg er stødt på under samtalerne: Har I danske også et Børnelitteraturinstitut ligesom vi har i Norge og Sverige?

Det korte svar er JA!

Vi har tilmed et Center for Børnelitteratur, som forsker, har masteruddannelse, publicerer og laver konferencer og kurser og driver en Forfatterskole for Børnelitteratur.   

I spidsen for dette center er den nyudnævnte professor, Nina Christensen, som er både kompetent, markant, flittig og inspirerende. Ingen i kongeriget er mere oplagt til at lede et børnelitteraturensforsknings- og formidlingsmiljø.   

Når flere nordister med interesse i området alligevel stiller spørgsmålet, kan det skyldes, at hun er ramt af nogle institutionelle benspænd. Jeg er ikke sikker, for jeg har ikke talt med hende om det. 

Men når man kommer til børnelitteraturcentrene i Oslo og Stockholm, så oser de af at være netop centre; det er her trådene samles - af de rimeligt mange ansatte.

Når man kommer til Center for Børnelitteratur i Aarhus, kan man nok få mindelser om den vidunderlige film Bagdad Café, hvor en tysk kvinde blive forladt i ørkenen af sin vrede gemal. Hun spørger på den øde benzintank om vej til centeret. "The Center of what?" / "The Center of Bagdad!" / "It's here; the Center of Nowhere!" 

Hvor de andre børnelitteraturcentre emmer af børnelitteratur, så emmer det danske center af universitetskontorer. Og det er ganske uretfærdigt, når man tænker på det arbejde, der bliver udført. 

Men måske spiller historien ind. I 1998 lykkedes Torben Weinreich med at få oprettet Center for Børnelitteratur ved Danmarks Lærerhøjskole; et center som emmede af både BØRNELITTERATUR og CENTER. Det blev faktisk bemærket rundt om i verdens børnelitteraturmiljøer. I forbindelse med Lærerhøjskolens fusion med Aarhus Universitet skete en lang række ændringer, og i 2012 blev centret overført til Aarhus Universitet i atomiseret udgave - og nu som en afdeling under Institut for Kommunikation og Kultur under navnet Center for Børnelitteratur og Medier. Adskilt fra Forfatterskolen. Adskilt fra det målrettede bibliotek. Og adskilt fra det pædagogiske forskningsmiljø. Men komblet sammen med det generelle forskeningsmiljø omkring kommunikation og kultur. For denne disruptionproces stod dekan Mette Thunø, som kort efter forlod universitetet. Hendes væsentligste argument mod de indsigelser, der kom fra det internationale forskermiljø, var, at de ikke kunne se, hvilke tanker hun havde i hovedet.

På sin hjemmeside kan man læse, at "Centeret har en stærk placering i det internationale forskningsmiljø, i den offentlige debat og inden for vidensudveksling". Og det vil jeg på ingen måde bestride. Jeg synes tværtom, at det er forunderligt, så meget de overkommer, og så inspirerende og godt et udkommer, det er. Det er stærkt med de rammer, der er, at kunne levere. Men måske ligger en del af det, der lykkes, i den grund, der blev lagt det center, der også var et fysisk center i Emdrup. 

Alligevel nager spørgsmålet  mig: Har vi et børnelitteraturcenter? JA, men med det imponerende arbejde, der bliver udført, kunne det være skønt, hvis man skelede lidt til nabolandenes opfattelse af, at center betyder center - også fysisk. I et disruptet center bliver ledelsen ofte efterladt med for lidt support i administrativt og kommunikativt arbejde.

Center for Børnelitteratur og medier fortjener ganske enkelt at være kendt! - både af hensyn til dansk børnelitteratur, til forskningen i området og til dens forskere og undervisere.«

 


Jens Raahauge, bestyrelsesmedlem i Dansklærerforeningens Folkeskolesektion.