Forside / Nyheder / Kanondebatten – Møde med Mattias Tesfaye
Tilbage 9-11-2023 Nyhed

Kanondebatten – Møde med Mattias Tesfaye

Kanondebatten – Møde med Mattias Tesfaye

(Foto: Lotte Prætorius, Mattias Tesfaye, Mischa Sloth Carlsen og Ditte Eberth Timmermann)


Her følger seneste nyt i kanonsagen. Vi (undertegnede) var sammen med Mischa Sloth Carlsen (tidligere forperson for Dansklærerforeningens G-sektionen) tirsdag den 26. september 2023 inviteret til møde med undervisningsminister Mattias Tesfaye i Børne- og Undervisningsministeriet. Ministeren havde inviteret os til mødet på baggrund af Dansklærerforeningens G- og E-sektions ønske om en revidering af den litterære kanon, høringen i marts 2022 og høringsberetningen fra september 2023.


Vi havde medbragt tre bøger som gave til ministeren, for at gøre ham opmærksom på eksempler på forfattere, som vi synes bør overvejes i en revideret kanon. De tre udvalgte bøger var Tove Ditlevsens Barndommens gade (1943), Inger Christensens Sommerfugledalen (1991) og J.P. Jacobsens Mogens og andre noveller (1882). Valget var faldet på bøger af netop disse forfattere, da det var vigtigt for os at vise, at debatten ikke kun handler om en større kønsbalance, men også handler om, at der i det hele taget er flere kvalitetsforfattere, der af uforklarlige årsager ikke optræder i kanon. På den måde kom mødet til at handle om litteratur, og hvordan vi kan få eleverne til at genfinde læselysten og motivationen til at fordybe sig i den klassiske litteratur. For os var det vigtigt, at revideringen af kanon i sidste ende kommer eleverne til gode, så de kan se meningen med at fastholde en litterær kanon i 2023.

Tesfaye udtrykte stor bekymring for den herskende læsekrise og gav os på mødet tilsagn om, at der skal ske noget med kanon i sin nuværende udformning. Han sagde bl.a.: ”Jeg vil gerne være med til at ændre kanon, men for mig er processen vigtig, og derfor har jeg ikke travlt”. Med vores møde er der uden tvivl blevet taget et vigtigt videre skridt. Vi har her en måneds tid senere skrevet til ministeren og takket ham for mødet og sendt en liste med forslag til personer til et kommende kanonudvalg, som, vi håber, vil kunne blive etableret inden for en overskuelig fremtid.

Vi har nu takket ministeren for mødet i en mail og sendt et forslag til et kanonudvalg, som, vi håber, vil kunne blive etableret indenfor en overskuelig fremtid.

Kort før mødet med Mattias Tesfaye holdt Dagbladet Information gang i kanondebatten ved bl.a. at åbne dørene for publikum, så de kunne deltage i en paneldiskussion om kanon. Panelet bestod første eftermiddag af Erik Skyum-Nielsen, Kamilla Löfström og Mischa Sloth Carlsen, og mandagen efter var det Erik Skyum-Nielsen, Bodil Skovgaard Nielsen, Kamilla Löfström og Matthias Dressler-Bredsdorff. Her var mange af deltagerne gymnasielærere, og det var meget inspirerende at høre jeres syn på den litterære kanon og dermed opleve, at der kom flere og nye stemmer i debatten.

Efterfølgende er Ditte Eberth Timmermann og Mischa Sloth Carlsen af Dagbladet Information blevet bedt om at komme med deres bud på en personlig litterær kanon på 20 forfattere og en medfølgende argumentation for deres valg. Mischa Sloth Carlsens blev bragt den 13. oktober, mens Ditte Eberth Timmermans følger senere: information.dk/kultur/2023/10/fire-bud-paa-nylitteraturkanon

Med venlig hilsen

Lotte Prætorius (medlem af ledelsesgruppen i G-sektionen) og
Ditte Eberth Timmermann (næstforperson i E-sektionen)


Følg med her på siden Kanon til diskussion:
>dansklf.dk/kanon-til-diskussion

Del denne artikel