Karrebæk skriver de bøger, som lærer børnene at læse

Lokalavisen Nordsjælland, 20. marts 2018 Sektion 1, side 4.

Charlotte Karrebæk har skrevet den populære serie om Otto og Lea og er i gang med sin bog nummer otte.

»De fleste voksne kender Søren Og Mette-bøgerne.
Læsebøgerne om de to børn har været en fast bestanddel af den tidlige skoletid for hundredtusindvis af danskere. I Kvistgård sidder Charlotte Karrebæk og skriver på de læsebøger, som er nutidens Søren Og Mette -nemlig bøgerne om Otto og Lea.

"Her er Otto og Lea. Otto er 7 år, og Lea er også 7 år Otto og Lea bor på Måne-vej i Søby. Lea er Ottos ven, og Otto er Leas ven. De går i 1. klasse". Sådan står der i begyndelsen af den første bog om de to venner, som Karrebæk har skrevet fem bøger om. Bøgerne bliver brugt i mange danske skoler og mange danske hjem, når de mindste skal lære at læse.

To nye Otto Og Lea-bøger udkommer om et par måneder. Og Karrebæk sidder for øjeblikket hjemme i et af Kvistgårdhusene på Lergravsvej og skriver på bog nummer otte.

Grænseoverskridende
Skriveriet foregår for det meste ude ved det lille bord ude i køkkenet -med kaffe i 43-årige Karrebæks kop og gerne lidt piskefløde oveni. 

-Den første bog kom i 2014 og havde vel været undervejs i et par år. Jeg har været lærer i mange år, især i dansk og indskolingen. Og efter at være været igennem flere kuld af klasser i 1. og 2., så ledte jeg efter nogle bøger, der kunne det, jeg manglede i undervisningen. De bøger, der fandtes, var enten noget fra min egen barndom eller for svære. Søren Og Mette er god nok, men den er bare gammel. Jeg havde en drøm om at lave noget i samme retning, fortæller Charlotte Karrebæk.

På den måde blev bøgerne om Otto og Lea skabt. Dansklærerforeningens Forlag så kvaliteten i bogen og sagde ja til at udgive den.

-Det var faktisk lidt grænseoverskridende. Jeg blev i tvivl, om jeg nu havde fat i noget rigtigt, og var vildt usikker på, hvordan andre ville tage imod bøgerne. Men den første Otto Og Lea-bog blev rimelig hurtig udsolgt, og forlaget spurgte, om jeg ikke kunne lave en serie, for de kunne se, at der var noget. Det med at kunne løfte arven fra Søren Og Mette blev faktisk nævnt i en anmeldelse, griner Charlotte Karrebæk.

Små og store oplevelser
Inspirationen til bøgerne om Otto og Lea finder Charlotte Karrebæk blandt andet i sin egen barndom. Hendes egne børn er ligeledes inspirationskilder -oplevelser fra lærertiden på Hellebækskolen og Apperupskolen er det også.

-Min søn Bertram på 14 og min datter Sonja på 10 kan jeg godt finde på at bruge. Jeg er vokset op i 70' erne, som jo ikke kan sammenlignes med i dag, men nogle af historierne fra dengang er jo tidsløse. Bøgerne skal handle om noget, som børn kan genkende.

Der er ikke noget fantasy eller hokuspokus her, bøgerne handler om det nære. Familie og venner og kæledyr og rejser og små og store oplevelser, som kan bruges både som fælles læsebog i klasserne, som frilæsningsbøger eller højtlæsningsbøger, fortæller Karrebæk.

Kastet op i fjæset
I disse år er der hård konkurrence om børnenes vågne timer fra alverdens skærme. Det kender forfatteren fra egen familie. Og det er ikke altid let at få ungerne til at slukke og finde en bog frem. 

-Jeg har de samme udfordringer herhjemme. Jeg er med i den flok, der klager over, at børn læser for lidt, og jeg har også svært ved at motivere mine egne børn til at få læst nok. Vores iPads og så videre stjæler tiden, den fælde er jeg selv fanget i... Der er meget godt i den digitale verden, men der er ikke meget, der bliver overladt til fantasien. Vi får det hele kastet op i fjæset i alt for hurtig hastighed, siger Charlotte Karrebæk.«

(Lokalavisen Nordsjælland, 20. marts 2018 Sektion 1, side 4.)

Læs hele artiklen her.