Magi på Nyø og sjove aktiviteter til de mindste elever

Her kommer lidt til de helt små. Til vores materiale ”Stjerneskud 0” hører nemlig en skøn oplæst kapitelfortælling ”Magi på Nyø” i 24 dele. I fortællingen møder eleverne de to børn, Dea og Jon, der bor på øen Nyø. Dea og Jon hjælper den mystiske Fru Spå med at lære at skrive og læse. De enkelte kapitler præsenterer de forskellige bogstavers navne, lyde og former, og fortællingen kan lægge op til, at eleverne selv skriver egne tekster.

Du finder den oplæste kapitelfortælling her:
dansklf.dk/shop/oplaesninger-magi-paa-nyoe


I lærervejledningen til ”Stjerneskud 0” har vi også fisket lidt sjove aktiviteter ud:

Bogstaver af trylledej
Lav en stor portion trylledej, og form bogstaver. Bag bogstaverne, og pynt med maling.

Opskrift:

  • 2 dl hvedemel
  • 1 dl fint salt
  • 1 spsk. olie
  • ca. 1 dl vand

Mel, salt og olie blandes, og vandet tilsættes lidt ad gangen. Dejen skal være som modellervoks. Lad dejen hvile 1 time, og bag derefter ved 100 grader i 4 timer. Hvis I laver hele alfabetet, kan I bygge ord med bogstaverne. I kan også lave bogstaverne til jeres navne i familien.


Lege med stavelser
Boldleg:
Sig første del af et ord, og kast bolden til barnet, der så skal sige slutstavelsen, fx poli- (ti), duk- (ke), bedste- (far), aftens- (mad). Nogle ord åbner for flere muligheder, fx bedste-mor eller bedste-far.

Stavelseskrig:
Brug 20-30 kort, fx fra et almindeligt spil billedlotteri. Fordel kortene imellem jer. På samme tid siger man: ”1-2-3” og vender et kort, så billedsiden bliver synlig. Hver spiller siger ordet og klapper stavelser. Det billede, der repræsenterer flest stavelser i ordet, vinder den lille ”krig”. Det gælder om til sidst at vinde alle kortene. Hvis der er tvivl om antallet af stavelser, må man bede om hjælp fra en ”dommer” (voksen).

Sæt ord sammen:
Den voksne har en blød bold. Den voksne siger et ord, fx kniv. Herefter kastes bolden til et barn, der skal finde på et sammensat ord, hvor ordet kniv indgår, fx brødkniv. Barnet kaster bolden tilbage. Den voksne spørger, om der kan laves andre ord med kniv og sender bolden tilbage (eller til et andet barn). Legen fortsætter, til der ikke kan findes flere sammensatte ord med kniv. Herefter foreslås et nyt ord, der egner sig til sammensætninger, fx bold, hat, bus, drømme, vand, kage, skole.


God fornøjelse!


Læs mere om Stjerneskud-serien