Ny forskning viser, at studerende bøvler med kommatering og basale stavefejl

politiken.dk, kultur, 27. august 2018. Af Aske Hald Knudstrup

»Faldgruppe«, »verballet« og »kolega«: Studerende på universitetet fejler i simpel stavning og grammatik

Ny forskning viser, at studerende bøvler med kommatering og basale stavefejl. Drop startkommaet, lyder en mulig løsning.

"[...] Ifølge Birgitte Darger, repræsentant for Dansklærerforeningen i gymnasierne, er undersøgelsen interessant, og hun synes ikke, at den peger på, at de studerende er dårlige til at stave. Hun påpeger, at fejl med nutids-r, sammensatte ord og stumme bogstaver går igen hele vejen fra folkeskolen og langt op i de færdiguddannedes rækker, og hyppigheden ændrer sig efter kontekst. Studerendes omstilling fra ’gymnasiesprog’ til akademisk sprog vil således øge risikoen for fejl.

»I dag insisterer vi ikke kun på, at det at kunne skrive handler om sproglig korrekthed. Danskundervisningen handler også om, at man skal kommunikere noget meningsfyldt til mennesker, så de kan forstå det. Skal manglende kommaer eller problemer med det stumme nutids-r gøre, at en ung ikke kan komme på universitetet?«, spørger Birgitte Darger.


[...] Birgitte Darger og gymnasielærerne mærker også tydeligt, at de forvirrende kommaregler er en kilde til irritation, når danskopgaverne skal rettes.

»I Dansklærerforeningen mener vi, at man bør afblæse kommakrigen. Vi kan diskutere kommasmag herfra og til månen. Vi har lov til at sætte komma uden startkomma, og hvis man vil gøre de studerende glade og reducere antallet af fejl, bør man lære dem at sætte enhedskomma og som samfund være kommatolerant og acceptere begge ’lovlige’ kommaer som korrekte«, siger Birgitte Darger."

►Læs hele artiklen på politiken.dk