Slangen i Paradiset – Jens Raahauge blogger på folkeskolen.dk

folkeskolen.dk, 3. april 2017. Blog af Jens Raahauge

»Hvad har en slamsuger og en ølbil med folkeskolereformen at gøre? Måske kun et krøllet billede i min (be/an)tændte hjerne!?​

På en vandring til formiddag fra Metrostationen Kgs. Nytorv til Vartov, hvor vi var nogle, der skulle mødes for at diskutere, hvordan vi fremmer læselyst, blev jeg ramt af et sært syn - og det har intet at gøre med, at Den spirituelle Boghandel nu markedsfører Peter Bastians fine bog om Mesterlære: Næh, det skete tidligere på strækningen.

På bagsiden af Magasin, lige ved Hviids Vinstue, hvor så mange norske litteraturfreaks har haft spirituøse oplevelser, holdt en tankvogn med Carlsberg-øl og en slamsuger fra City Kloakservice. Begge bilerne havde ført en slange ind gennem en facadeport til bagsiden af bygningen, en grøn til øl og en rød til slam. Og den tanke slog ned i mig, at der ville ske katastrofer, hvis de to chauffører kom til at bytte slangerne om.

Det næste syn, der slog ned i min hjerne, var, at det jo netop var det, der skete, da Moderniseringsstyrelsen og Antorini slog dørene op for pædagogisk påfyldning og fjernelse af nogle dårligdomme. Man fik byttet om på slangerne, så den med det forædlede produkt gik til KLs virksomhed, Kommunekemi, mens det instrumentelle spildprodukt erstattede det forædlede i reformhanen. Og folk, der tog en slurk, citerede med rette Tim & Gordons parodi på brygger Jacobsen fra TV-serien Bryggeren: Lortet er gæret. 

Tak til Carlsberg og City Kloakservice for deres inspiration til et bud på, hvordan folkeskolen fik lov til at smage slangen i Paradiset, da vi naivt troede, at der skulle værnes om Kundskabens Træ.«


Jens Raahauge, bestyrelsesmedlem i Dansklærerforeningens Folkeskolesektion.