Tilmelding til Nyhedsugen 2019 er åben – For 6.-10. klasser

Årets tema er Sandhed og løgn
Hvert år har konkurrencen et nyt tema, som skal inspirere eleverne til at folde sig ud journalistisk i tekst, billeder, tegninger, grafik og video. I år er temaet Sandhed og løgn - to universelle begreber med med stor rækkevidde - ikke bare i medieverden. Det klassiske tema skal opfattes bredt og foldes ud til tusinder af ord, når eleverne med journalistiske redskaber formidler deres hverdag og virkelighed. I alle tænkelige medietyper - skrift, billeder, grafik, tegninger, video ...

Berlingske inviterer alle landets skoler til årets konkurrence om at lave den bedste avis eller webavis. Læs chefredaktørernes hilsen til alle landets lærere i 6.-10. klasse: 

»Kære lærer i 6.-10. klasse 
Som chefredaktører for Berlingske er det en stor fornøjelse at invitere alle 6.-10. klasser i hele landet til den årlige konkurrence, om at lave den bedste avis eller webavis. 

Årets tema for konkurrencen er Sandhed og løgn. Det er to universelle begreber. Men på en nyhedsredaktion i en digitaliseret medieverden som vores, er det også to meget konkrete størrelser, som vi forholder os til i vores daglige arbejde. Hele tiden. 

Falsk og forkert information er nok desværre kommet for at blive. Og selvom samfundet med lovgivning og de sociale medier med teknologiske løsninger forsøger at dæmme fænomenet op, vil spredningen fortsætte.  

Derfor er uddannelse i kildekritik og skelnen mellem forskellige typer af medieindhold vigtigere end nogensinde. Den opgave vil vi som mediehus gerne samarbejde med skolerne om. 

Vores udfordring til eleverne i år lyder derfor: Gå i både dybden og bredden - højden og længden med de to begreber: sandhed og løgn. Som journalister er vi på redaktionen naturligvis optagede af de mange medievinkler, man kan lægge på temaet. Men lige så vigtigt for os er det, at eleverne tager ejerskab til temaet og viser os, hvad de kan få ud af arbejdet med begreberne. 

Netop elevernes vinkler på temaet glæder vi os til at se. Hvordan de vil lave deres avis og med hvilke virkemidler, de fortæller deres historier er vi spændte på. Hvad vil de fortælle verden omkring dem  og hvad de som digitalt indfødte mener om sandhed og løgn, håber vi at blive klogere på, når vi i dommerkomitéen skal uddele præmiesummen på de 5 x 10.000 kroner. 

Men hov. Gælder det kun om at finde de dygtigste klasser? Nej, det vigtigste er, at alle får en god og lærerig oplevelse. Derfor modtager alle deltagende klasser redaktionel efterkritik fra medarbejderne på redaktionen, som gennemlæser alle bidrag til konkurrencen.«

Det praktiske
Senest 1. september 2019 tilmelder klassen sig her på aiu.dk. I en af ugerne 38-41 eller 43-46 laver klassen en avis eller webavis, som bliver bedømt af en dommerkomité. Der er præmier på 5 x 10.000 kroner til klassekassen.

Læs mere om Nyhedsugen på aiu.dk