Rilkes engle

Rilkes engle

Eksistentialismen i går - i dag - i morgen
Af Marianne Stidsen
ISBN: 
9788779967632
Målgruppe: 
ungdomsuddannelserne og læreruddannelsen

Rilkes engle er en introduktionsbog og antologi, der viser, hvordan eksistentialismen kan formidles i dag. Ikke mindst for et yngre publikum på landets uddannelsesinstitutioner.

Levering 1-3 dage
Kr. 249,00
Medlemspris: Kr. 186,75 (gælder kun på ét eksemplar)
Alle priser er ekskl. moms

Beskrivelse

Yderligere info

Anmeldelser

Der har længe manglet en introduktionsbog til eksistentialismen. En af de væsentligste tankestrømninger i det 20. århundrede. Rilkes engle er en sådan introduktionsbog, der viser, hvordan eksistentialismen kan formidles i dag. Ikke mindst for et yngre publikum på landets uddannelsesinstitutioner. I en personlig og passioneret essayistisk stil formulerer bogens introduktioner kerneelementerne i den eksistentialistiske filosofi. Og viser, hvordan eksistentialismen i allerhøjeste grad har noget at sige nutiden. En tid præget af globalisering, identitetsusikkerhed, flygtningestrømme, neoliberalisme, konkurrencestatslogik og tiltagende ’systemtænkning’. En tid, hvor det upersonlige teknokratsprog truer det personlige ’englesprog’, og hvor identitetens pælerod trues af mere vindfølsomme luftrødder.

Nyt i forhold til tidligere bøger om emnet er, at det sprogligt-æstetiske drages ind som en helt central del af den eksistentialistiske tankegang. Desuden lægges som noget nyt et distinkt historisk perspektiv på eksistentialismen, som bliver ført helt op til nutiden. Hermed tydeliggøres, at eksistentialismen er en plastisk og levende strømning, der udvikler sig i dialog med sin tid. Der søger svar på sin tids udfordringer og udfordrer sin tids herskende (tanke)systemer.

Til hver af bogens fire perioder knytter sig en fyldig antologi, der indeholder såvel teoretisk-filosofiske tekster som skønlitteratur. En central pointe er nemlig, at fiktionslitteraturen er et ideelt rum til at udforske eksistentialismens tanker om livet og mennesket. Udvalget er bredt og rummer både danske og udenlandske, realistiske og modernistiske tekster. 

Se indholdsfortegnelse og forord.

ISBN: 
9788779967632
Antal sider: 
480
Årstal: 
2016
Forlag: 
Dansklærerforeningens Forlag
Uddannelse
STX
HF
HHX
HTX
EUD
Læreruddanner
Vægt: 
1.03
Anmeldelser: 

... "Bogens aktualitet brager igennem i anden del, hvor Stidsen bruger migrantkrisen til at diskutere eksistentialismen, som den ser ud, når individet rammer Den Anden.
... Marianne Stidsens antologi er ikke den første om eksistentialisme, men den er et godt bud på en pædagogisk hjørnetand. Ikke nok med, at de fleste af de forfattere og teoretikere, man kunne ønske sig, var med, er med - der er også overraskelser i posen. Samtidig er signalementet klart og ligefremt, ja, læseværdigt, men sproget er samtidig - apropos emnet - ejendommeligt, vimst, furiøst. Alligevel er det hele tiden til at gå til, også for de helt unge, som får ordforklaringer med på vejen i hårde klammer.
... Det, eleverne skal lære, forklarer Stidsen i sin epilog, er, at det hele handler om på én gang at bruge systemsproget og samtidig skille sig betydningsmæssigt ud - »som fx den leverandør af økologiske produkter«, skriver hun, »der for tiden farter rundt i Københavns gader og stræder med reklameskiltet: 'Manden med den bedste ægløsning'.«" 
(Kristian Ditlev Jens, Weekendavisen, 10. juni 2016) Læs hele anmeldelsen.