Skrivning i dansk

Skrivning i dansk

Af Sophie Holm Strøm og Sune Weile
ISBN: 
9788779965966
Målgruppe: 
stx
hf
hhx
htx og eux

***GULE TILBUD!***
​(Til og med 31. januar 2021)

Et elevhenvendt skrivemateriale til danskundervisningen på de gymnasiale uddannelser der gennemgår de mest anvendte genrer i danskfaget.

Levering 1-3 dage
Kr. 20,00
Medlemspris: Kr. 20,00 (gælder kun på ét eksemplar)
Alle priser er ekskl. moms

Beskrivelse

Yderligere info

Ekstramateriale

Skrivning i dansk er inddelt i 5 kapitler knyttet til de fem grundlæggende skrivemåder: at skrive for at 1) informere, 2) udvikle og strukturere viden, 3) fortælle, 4) argumentere og 5) reflektere.

Bogen tager eleverne igennem de mest anvendte genrer i danskfaget som fx portræt, debatindlæg, anmeldelse og klumme, essay, analyserende artikel og kronik, men der er også eksempler på autentiske teksttyper som eleverne møder uden for skolen.

Bogen inddrager også digitale medier som værktøjer der gør det muligt at arbejde med skriftlighed på helt nye måder. Det drejer sig fx om wikien og bloggen, som de fleste elever vil nikke genkendende til, men introduceres også til mere eksperimenterende digitale produktioner som fx screencasts.

Opgaverne tager højde for, at der kan være forskel i brugernes tekniske niveau, mens det også er muligt at finde hjælp på bogens websted i form af guides og eksempler til de digitale redskaber.

Hvert kapitel begynder med en kort introduktion til kapitlets skrivemåde, og hertil er knyttet en række eksempeltekster. Til hver teksttype er der formuleret en overordnet hensigt under overskriften læringsmål. Herefter følger en række skriveforberedende øvelser hvorigennem eleven bliver fortrolig med skrivemåden, og endelig følger selve skriveopgaven.

Udgivelsen lægger stor vægt på evaluering, og til hvert kapitel hører tilknyttede vurderingsskemaer som kan downloades her fra siden. Evalueringen kan benyttes som et redskab til at vurdere og dokumentere udviklingen af elevernes grundlæggende skrivefærdigheder såvel som de mere danskfaglige ved udviklingssamtaler med eleverne og i forbindelse med fokus på udvikling af elevernes skrivefærdigheder i relation til teamarbejdet og det øvrige samarbejde omkring en klasse.

Udgivelsen er den danskfaglige pendant til Skrivning i alle fag af Sophie Holm Strøm, og bøgerne er inspireret af ideerne i de norske udgivelser Skriv I-III, som blandt andre Kjell Lars Berge har været med til at udvikle i forbindelse med den norske skolereform Kunnskabsløftet fra 2006. I systematiseringer af skrivearbejdet er bøgerne endvidere inspireret af den australske genreskole, der lægger vægt på at eleverne aktivt undersøger og opbygger kendskab til skrivegenrerne inden de selv begynder at skrive.

Eksempel på nyhedsblog: klimaknud.wordpress.com

Eksempel på screencasting

Vurderingsskemaer:
Vurderingsskema 1. Portræt
Vurderingsskema 2. Nyhed
Vurderingsskema 3. Screencast
Vurderingsskema 4. Redegørelse
Vurderingsskema 5. Analyseopgave
Vurderingsskema 6. Fortolkning
Vurderingsskema 7. Litterær analyserende artikel
Vurderingsskema 8. Anmeldelse
Vurderingsskema 9. Diskussion
Vurderingsskema 10. Blog
Vurderingsskema 11. Essay

ISBN: 
9788779965966
Antal sider: 
128
Årstal: 
2012
Forlag: 
Dansklærerforeningens Forlag
Uddannelse
STX
HF
HHX
HTX
Vægt: 
0.55