• Forfatter: Katja Gottlieb
  • Klassetrin: 7. klasse, 8. klasse, 9. klasse

Emmely M kan som megen god litteratur læses på flere planer. Den kan læses af de yngste elever, og som en uhyggelig fortælling med lån fra gyseren og eventyret, og man i den forbindelse fint forfølge de eventyrmotiver, som Emmely M trækker på. Men bogen kan også læses som en fortælling om ikke at passe ind i omgivelsernes forventninger til en. En fortælling om, hvordan man kommer frem til sig selv, når man bliver forsøgt presset ind i en rolle, som man ikke ønsker at tage på sig. Et motiv, der er særdeles relevant for de ældste elever.

I dette forløb kommer vi både ind i værket og ud af værket. Materialet henvender sig til læreren, der kan plukke i opgaverne og fx alene arbejde med Emmely M som en billedroman, men det er også muligt at inddrage (dele af) Henrik Ibsens stykke Et Dukkehjem (1879) og H. C. Andersens ’Hyrdinden og Skorstesfeieren’ (1845). På den måde kan man tilgodese flere danskfaglige områder (drama og kanonlitteratur). Temaerne, der berøres, er kønsroller, pubertet og det eventyrlige, og der er for en nemheds skyld indsat korte resumeer af de anvendte tekster undervejs.

Billedromanen Emmely M udkom første gang i 2005 og er gennem årene flittigt læst af mange, ofte yngre, skoleklasser. De seneste år er der kommet fokus på billedlitteraturens mange muligheder i danskundervisningen i de ældste klasser, og det er oplagt at inddrage netop Emmely M i arbejdet med at læse og fortolke æstetiske tekster også i udskolingen. Teksten er skrevet af forfatter og billedkunstner Dorte Karrebæk, som har et omfattende og betydningsfuldt forfatterskab bag sig, og aldrig har været bange for at tage kontroversielle emner op i sit arbejde. I Emmely M har Dorte Karrebæk overladt billedsiden til illustrator Otto Dickmeiss, hvis poetiske og detaljerede streg, som på en gang er yndefuld og grusom, spiller smukt sammen med den foruroligende tekst, der godt kan føles lidt som et koldt pust i nakken i en mørk kælderskakt. I hvert fald kunne Emmely M’s forældre godt tænke sig en artig pige i stedet for den vilde datter, de har. Den dag Emmely fylder 10 år, giver de hende en porcelænsdukke, som er idealbilledet på en rigtig pige, i fødselsdagsgave. Emmely M’s mor håber, at dukken kan smitte datteren med sin mærkelige ro. Men som altid, skal man passe på, hvad man ønsker sig.

Se uddrag fra bogen Emmely M i vores shop.

Læs mere

Beskrivelse

Information

  • Forfatter: Katja Gottlieb
  • Emner: Litteratur