Kursus: Det syge samfund? Psykisk ustabilitet i litteraturen før og nu

Vi lever i et diagnosesamfund. Aldrig før har så mange fået konstateret social angst, depression eller stress. Diskussionen om, om det er individet eller samfundet, der er sygt, er aktuel som aldrig før. Vi afsøger, hvordan psykisk ustabilitet er blevet fremstillet igennem litteraturhistorien, ligesom vi ser på aktuelle skildringer af temaet af de forfattere, der i det seneste årti er uddannet på Forfatterskolen, og som på forskellig vis forholder sig til de krav, unge møder i konkurrencestaten.

Vi dykker bl.a. ned i den litteraturhistoriske fremstilling af psykisk ustabilitet, som den fx kommer til udtryk hos forfattere Holberg, Skram og Ditlevsen. Vi undersøger, hvordan patienterne er blevet opfattet og behandlet, og vi ser på kunstens evne til at vise galskabens væsen og til at hjælpe folk med ondt i livet.

På kurset møder I forskere og forfattere, der har beskæftiget sig med psykisk ustabilitet, heriblandt adjunkt Lasse Raaby Gammelgaard (AU), forfatter til Galskab i litteraturen, lektor Camilla Schwartz (SDU), der har forsket i psykisk sygdom i ny, dansk litteratur og forfatteren Olga Ravn, der lige har udgivet arbejdspladsromanen De ansatte. Derudover vil der være en workshop med kreative skriveøvelser ved Thomas Boström (billedkunstner og forfatter), et praksisnært oplæg om pigerne på Sprogø og omtalen af dem i forskellige medier ved dansk- og historieunderviser Julie Sejer Hansen og en samtale mellem forfatteren Adda Djørup og læge i psykiatrien Birgit Wandahl Bundesen om at bruge litteratur og skrivning til at hjælpe folk med psykiske lidelser.

Kurset giver en introduktion til, hvordan man kan arbejde tematisk og kreativt med emnet psykisk ustabilitet i danskfaglige og tværfaglige sammenhænge, hvor fag som psykologi, biologi, bioteknologi, historie, samfundsfag og engelsk indgår.


Tid og sted
Torsdag den 31. januar til fredag den 1. februar 2019 på Hotel Vejlefjord, Vejle.

Priser*
3.550,00 kr. for medlemmer af Dansklærerforeningen
3.850,00 kr. for ikke-medlemmer af Dansklærerforeningen

*Priserne er ekskl. moms. I prisen er inkluderet kursusmateriale efter aftale med copydan.

GÅ TIL TILMELDING

Tilmeldingsfrist
Senest torsdag den 15. november 2018

Målgruppe
Kurset henvender sig til undervisere fra alle skoleformer.

Kontakt
Julie Sejer Hansen, julie_sejer@yahoo.dk, tlf: 20950792, eller Ditte Eberth Timmermann, det@aarhustech.dk, tlf: 60777304.