Kursus 6. Homo Economicus

Kursus 6
Homo Economicus

Del 1: Den politiske sang
Homo economicus – hvad er det? Eller hvem er det? Jo, ifølge Den Store Danske er homo economicus det menneske, der ”vælger den beslutning, der maksimerer hans eller hendes egen nytte”. Egoisten. Fedterøven. Den slags dumme svin er den danske og den internationale litteratur fuld af tekster om. I medierne får vi et kick af historien om den hårdarbejdende person, der stiger i graderne for til sidst at opbygge et forretningsimperie; mens vi i samme åndedrag nyder at se vores medmenneskers ulykke i den 25. sæson af ”Luksusfælden”. På kurset præsenteres ideer og inspiration til tekstmateriale, som kan anvendes i undervisningen - og provokere til stillingtagen med deres stærke holdninger. Desuden gives et kort historisk rids af god økonomisk tænkning, samt bud på muligheder for tværfagligt samarbejde med øvrige gymnasiefag.

Bjarne Ove Hansen, lektor i dansk, (ide-)historie og filosofi ved Allikelund Gymnasium (hhx, htx og eux). Medlem af Dansklæreforeningens Bestyrelse for E-sektionen
Kontakt: Bjarne Ove Hansen (boh@eucnvs.dk)


Del 2: Arven i vestlig fortællekunst
Fra de bibelske fortællinger om Jakob og Esau over Shakespeares King Lear til TV-serier som Arvingerne har arv spillet en hovedrolle i vestlig fortællekunst. Arv konfronterer os med døden og rummer en risiko for konflikter i familiers intime relationer. Arv er tillige et ofte omdiskuteret offentligt anliggende: Politisk magt og privilegier er gået i arv i århundreder; en del moderne stater beskatter arv; og arvet rigdom er ifølge økonomen Thomas Piketty en kilde til stigende ulighed i dag. Med fokus på forholdet mellem fortællekunst og økonomi præsenteres danske og oversatte litterære værker og film, der behandler de private og offentlige konflikter, som arv kan give anledning til.

Jacob Ladegaard, ph.d. og lektor ved Aarhus universitet, leder af forskningsprojekt med titlen ”Unearned Wealth – A Literary History of Inheritance, 1600-2015”
Kontakt: Jakob Ladegaard (litjl@cc.au.dk)


>Tilbage til oversigt.