Kursus 7. Humor, satire og litteratur

Kursus 7 (udbydes kun som halvdagskursus)
Humor, satire og litteratur

– Hvor går grænsen, når det bare er for sjov?

Efter en introduktion til begrebet humor og til humorteori stilles der i dette oplæg skarpt på, hvor grænsen for det sjove og satiriske går. Gennem en række konkrete eksempler (fra tv-programmet Tæt på sandheden til Stine Pilgaards forfatterskab) vil vi drøfte, om der findes en grænse. Det gælder både i forhold til den politiske satire og i forhold til litteratur. Kurset giver derfor inspiration til, hvordan man kan arbejde videre med humorbegrebet i danskfaget. Som vi ved, kan humor nemlig anvendes afvæbnende og fungerer til en vis grad som fiktion, dvs. immuniserende i forhold til den, der bruger humoren / fiktionen. Således er der fx flere forbindelser mellem humor og genren autofiktion, end vi normalt tænker på som dansklærere.

Den danske filosof Harald Høffding hævdede desuden, at det modsatte af humor ikke er alvor, men derimod selvhøjtidelighed. Netop selvhøjtideligheden er interessant, når man fx fokuserer på autofiktive værker. Tænk på Tove Ditlevsen, der skriver sin egen nekrolog og generelt set sætter sig selv og sin selvbiografiske fortælling helt fri i det sene forfatterskab.

Men når man skriver om sig selv, skriver man som regel også om andre, og det er ikke alle, der mener, at det er lige morsomt. Både humoren og kunsten suspenderer i mere eller mindre grad de almindelige etiske regler mellem mennesker. De er på en måde hinsides det gode og onde og anvendes i en højere sags tjeneste. I hvert fald kunsten.

Dvs. en sådan ønsketænkning forbinder vi ofte med kunst. Den er fri og ikke forpligtet på noget. Men er det nu også sandt? Som man kan læse af denne manchet, tror jeg faktisk, at der er flere paralleller mellem humor og kunst, end kunsten som regel bryder sig om.


Stefan Kjerkegaard er afdelingsleder og lektor på Nordisk sprog og litteratur, Aarhus Universitet.
Han er forfatter til Den menneskelige plet. Medialiseringen af litteratursystemet (2017) og tænkepausen Humor (2017). Læs evt. også denne korte tekst på litteratursiden: ”Nøgen nedad Ballerup Boulevard: Autofiktion, ærlighed og etik”.

Kontakt: norsk@cc.au.dk

 

>Tilbage til oversigt.