Mesterfortællinger

Mesterfortællinger

Blichers noveller som værklæsning
Af Mette Moltesen og Dorrit Færk Møller
ISBN: 
9788772111278
Målgruppe: 
stx
hf
hhx
htx
eux

Mesterfortællinger. Blichers noveller som værklæsning er en ny og didaktiseret tilgang til at læse og analysere St.St. Blichers tre store noveller ”Brudstykker af en landsbydegns dagbog”, ”Sildig opvågnen” og ”Præsten i Vejlby”. 

Levering 1-3 dage
Kr. 199,00
Medlemspris: Kr. 149,25 (gælder kun på ét eksemplar)
Alle priser er ekskl. moms

Beskrivelse

Yderligere info

Anmeldelser

Ekstramateriale

Mesterfortællinger. Blichers noveller som værklæsning er en ny og didaktiseret tilgang til at læse og analysere St. St. Blichers tre store noveller ”Brudstykker af en landsbydegns dagbog” (1824), ”Sildig opvågnen” (1828) og ”Præsten i Vejlby” (1829). 

Blichers evner til at skildre psykologisk komplekse mennesker, levende miljøer og eksistentielle problemstillinger gør novellerne til fængslende læsning den dag i dag. Derfor er Blicher oplagt som værklæsning på de gymnasiale uddannelser, men han er også vanskelig for en moderne læser. Det imødegår denne bog.

For det første er de tre noveller ført op til moderne retskrivning og rigt gloseret. For det andet har bogen en teoretisk gennemgang, der – med fokus på Blichers forfatterskab – viser, hvad der indgår i en litterær analyse. For det tredje er den didaktisk rettet mod værklæsning i form af arbejdsspørgsmål, kreative øvelser og forslag til videre arbejde med henholdsvis det sproglige, det mediemæssige og det litterære perspektiv. 

Bogen ledsages af forløbs- og modulplaner til tre undervisningsforløb: ”Brudstykker af en landsbydegns dagbog” – et forløb om novellegenren og identitet, ”Sildig opvågnen” – et litteraturhistorisk forløb og ”Præsten i Vejlby” – et krimiforløb. Du kan finde forløbsplanerne på dansklf.dk/blicher

Bogen er rettet mod danskundervisningen på ungdomsuddannelserne, men er også givende for andre Blicher-interesserede læsere.

Se uddrag fra bogen.

ISBN: 
9788772111278
Antal sider: 
184
Årstal: 
2020
Forlag: 
Dansklærerforeningens Forlag
Uddannelse
STX
HF
HHX
HTX
Vægt: 
0.46
Anmeldelser: 

****Fire stjerner fra Kristeligt Dagblad
"[…] Det, der for Moltesen og Færk Møller først og fremmest gør Blicher interessant, er ”en formidabel psykologisk indsigt”, hans evne til at beskrive ”indviklede psykologiske spil samt de svære valg og dilemmaer, hvor personerne sjældent har et harmonisk forhold til omverdenen”. 

[…] Til hvert kapitel er føjet en stimulerende opfordring til en diskussion med en Blicherekspert, af hvem et citat bringes. En af eksperterne er formanden for Blicherselskabet, Erik Harbo, der foregiber en nærliggende fordom hos unge mennesker om, at Blichers noveller er for gamle til at være relevante for eksempel i 2020. Men Harbo understreger, at bag det tidsbundne hos Blicher ”er der noget moderne og nyt såvel i handling som i sprog”. Og dette er netop, hvad nærværende udgivelse bekræfter."

(Kristeligt Dagblad, 22. juni 2020. Sektion 1, side 8 (Bøger & Kultur). Af Claus Grymer)

Læs hele anmeldelsen
kristeligt-dagblad.dk/kultur/blicher-var-den-store-psykolog (kræver abonnement)

Mesterfortællinger. Blichers noveller som værklæsning ledsages af forløbs- og modulplaner til tre undervisningsforløb: ”Brudstykker af en landsbydegns dagbog” – et forløb om novellegenren og identitet, ”Sildig opvågnen” – et litteraturhistorisk forløb og ”Præsten i Vejlby” – et krimiforløb. 
►Du kan finde forløbsplanerne på 
dansklf.dk/blicher