Forside / Kurser og aktiviteter / Kurser og aktiviteter – Ungdomsuddannelserne

Kurser og aktiviteter – Ungdomsuddannelserne

Her finder du alle de kurser og aktiviteter Dansklærerforeningen tilbyder eller formidler til danskundervisere på ungdomsuddannelserne. Vi har Dansklærerforeningens kurser, som du individuelt kan tilmelde dig, og "Skolebaserede kurser" hvor du sammen med dine kolleger på skolen får et færdigtilrettelagt kursus på jeres skole.

7.-9. november 2024 Kursus Ungdomsuddannelse

Årsmøde-kursus 2024: Maskuliniteter. Køn, klasse og kultur opdateret

Dansklærerforeningens sektioner for ungdomsuddannelser holder Årsmøde-kursus den 7.-9. november 2024. 

"Mændene i stadionområdet tjekker hinanden ud.
De kigger på mit ben
leder efter en sportsskade.
På stadion er krykker og Don Joys et adelsmærke.
Et tegn på at have ofret sig for fællesskabet
glidende tacklinger i sidste weekend."

I Caspar Erics digt ”Kampdag” (Nye balancer, 2023) skildres et særligt maskulinitetsfællesskab på et fodboldstadion. Og fornemmelsen af ikke at være med. Hvad er det for et maskulint fællesskab som stadionområdet tilbyder? Kan vi forstå det sammen med cis-popsangeren Harry Styles i kjole på forsiden af Vogue?

Maskulinitet følges af spørgsmål. Er den toksisk? Positiv? Queer? Ny? Hvordan bevæger den sig? Giver det overhovedet mening i dag at tale om én maskulinitet, eller snarere om maskuliniteter?

På årsmøde-kurset i 2024 vil vi forsøge at opdatere og måske endda genopdage ”Køn, klasse og kultur”. Programmet har ikke ambition om at give svar, men at inspirere til at inddrage perspektivet i vores fag og klasser.

Oplægsholderne tematiserer fremstillinger af manden de sidste 150 år. Du kan høre om litteraturens mandebilleder fra Lykke-Per til i dag, om krig og helteroller, klasse, vitalisme og manosfæren. Professor Mikkel Thorup indleder med kulturel diagnostik af maskuliniteter, torsdag aften får vi besøg af Glenn Bech, og lørdag af Caspar Eric

Du vil kunne vælge mellem workshops der går tæt på udvalgte tematikker. Årsmødet foregår i Horsens, og fredag kan du tage med på omvisning på enten Horsens Kunstmuseum, Industrimuseet eller Fængslet. 

Årsmøde-kurset er for undervisere på ungdomsuddannelserne. På årsmødet afholdes desuden generalforsamlinger i Dansklærerforeningens sektioner G (stx og hf) og E (htx, hhx, EUX og EUD).

Onsdag den 29. januar til torsdag den 30. januar 2025 Kursus Ungdomsuddannelse

Nye perspektiver 2025

Kurset opdaterer den erfarne dansklærer med nye perspektiver på undervisningen i de gymnasiale uddannelser i fagets samspil mellem de tre områder i dansk. Sigtet er at give danskfagets bud på, hvordan vi kan motivere og løfte unge fagligt og samtidig bibringe dem dannelse, der klæder dem på til at møde verden.

Dansklærerforeningens sektion for gymnasielærere udbyder kurset Nye perspektiver. Kurset har fokus på at præsentere en vifte af nye didaktiske, tematiske og inspirerende tilgange til danskfagets tre perspektiver.

Du kan høre bud på, hvordan vi på en vedkommende måde kan undervise i nyere dansk litteratur med lektor og pædagogisk faglig koordinator på Birkerød Gymnasium, Sara Brygger. Der vil desuden være et oplæg om læselyst og fordybelse ved cand.mag. i dansk og kunsthistorie og forsker (ph.d.) i læsning og fordybelse, Kristiane Hauer. Du kan arbejde med kreativ skrivning og poetry slam sammen med Lasse Nyholm Jensen, der er 4 gange DM-vinder i poetry slam og Peter Dyreborg, der er forfatter og DM-vinder i poetry slam. Du kan derudover høre et oplæg om remediering ved lektor i dansk og historie på Favrskov Gymnasium, Jens Mann Christiansen og lektor i dansk og religion på Paderup Gymnasium, Matilde Malmberg og selv prøve kræfter med at arbejde med remediering både analytisk og praktisk i undervisningen. Endvidere skal vi høre om, hvordan man kan arbejde med billedlitteratur ved cand.mag. i moderne kultur og kulturformidling, Marianne Eskebæk Larsen og derefter opleve tegneserieforfatter og illustrator Karoline Stjernfelt fortælle om sin tegneserietrilogi ”Caroline Mathilde, Kongen og Struense”. Vores fagkonsulent Nicolai Rekve Eriksen fortæller om nyheder i danskfaget.

Aftenens underholdning vil være en optræden med forfatter og performer Jens Blendstrup. Kurset byder endvidere på en gåtur ved den fantastiske Korsør Lystskov.

Kurset vil indeholde workshops, vidensdeling, teoretiske og praksisnære oplæg.